Ce este microbiomul și de ce este important să fie sănătos. Tot ce trebuie să știi
Publicat pe 16.05.2023 la 10:58 Actualizat pe 16.05.2023 la 11:11
Poate te-ai întrebat vreodată ce este microbiomul și de ce este important să fie tot timpul sănătos, astfel că noi îți dezvăluim tot ce trebuie să știi. Microbiomul uman este alcătuit din bacterii, virusuri, dar și ciuperci, astfel că deține funcții precum dezvoltarea imunității, dar și apărarea organismului de agenții patogeni.
- De ce este important să ții microbiomul sănătos
- Iată tot ce trebuie să știi!
Corpul uman are bacterii, ciuperci și virusuri, iar aceste microorganisme sunt cunoscute sub numele de microbiom. Unele sunt asociate cu boala, însă altele sunt extrem de importante pentru sistemul imunitar, inimă, dar și greutate.
Ce este microbiomul
Microbiomul intestinal este ca un ecosistem de microorganisme care trăiesc în intestinul gros și se numește cecum. În organismul uman trăiesc trilioane de microbi, însă bacteriile sunt cele care sunt studiate datorită importanței lor pentru sănătate.
De-a lungul timpului au fost identificate aproximativ 1.000 de specii de bacterii în microbiomul intestinal uman, iar fiecare joacă câte un rol diferit în organism. Unele dintre ele sunt extrem de importante pentru sănătate, iar altele ți-o pot pune în pericol.
De ce este important să ții microbiomul sănătos
Microbiomul intestinal afectează organismul încă din momentul nașterii, iar unele studii arată că bebelușii pot intra în contact cu anumiți microbi atunci când se află în pântecul mamei. În timpul creșterii, microbiomul intestinal începe să se să se diversifice, mai exact să conțină mai multe tipuri de microbi.
Microbiomul intestinal poate afecta sistemul nervos central și poate cauza probleme cu greutatea. Microbiomul intestinal afectează sănătatea intestinală, dar și sănătatea inimii. Pentru a menține microbiomul intestinal sănătos este important să consumi o gamă diversă de alimente, precum leguminoase, fasole și fructe care conțin fibre, alimente fermentate, precum iaurtul, varza murată și kefirul, dar și cereale integrale.