Ce înseamnă post intermitent. Care sunt riscurile la care te expui dacă vrei să îl urmezi
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 03.04.2023 la 21:15
Actualizat pe 03.04.2023 la 21:15
Postul intermitent este o metodă de slăbire foarte practicată în zilele noastre. Deși multe persoane au reușit să slăbească în acest fel, riscurile la care se expun sunt foarte mari.
- Ce înseamnă post intermitent
- Care sunt riscurile la care te expui dacă vrei să îl urmezi
Postul intermitent a devenit tot mai utilizat pentru scăderea în greutate. Multe femei îl recomandă, fiind accesibil tuturor, dar nu este atât de sănătos, precum este lăudat. Este vorba despre pauzele alimentare care pot ajunge până la 20 de ore, iar timp de 4 ore să mâncați.
Ce este postul intermitent
Postul intermitent a devenit o modă printre vedetele de la noi din țară, cât și peste hotare. Are mai mult stiluri, astfel că se poate mula în funcție de programul pe care îl aveți în viața de zi cu zi.
Printre cele mai cunoscute se numără 16:8. Aici veți avea o pauză de 18 ore în care nu veți mânca nimic, apoi, timp de 8 ore veți include toate mesele de care aveți nevoie. Acest timp poate să fie și în timpul nopții, astfel că procesul va fi mult mai ușor.
Al doilea tip este 20:4, unde veți avea o pauză de lungă, de 20 de ore și veți mânca în 4 ore toate mesele de care aveți nevoie. Cele mai multe persoane aleg să consume o singură masă în acest interval. În acest timp, puteți consuma lichide neîndulcite, precum cafeaua fără zahăr, ceai sau apă.
Riscurile postului intermitent
Deși există și beneficii pentru postul intermitent, el prezintă câteva riscuri, precum creșterea în greutate, stări de amețeli sau tulburări de alimentație.
Postul intermitent duce la creșterea în greutate. Senzația de foame pe care o aveți în timpul pauzei vă face să vă supra-alimentați cu alimente pline de calorii, dulci sau prea grase. În acel fel, un surplus caloric va duce și la acumularea de kilograme în plus.
Stările de amețeală sau de greață care apar în timpul postului intermitent sunt din cauza lipsei de mâncare. Glicemia din corp scade, iar hipoglicemia duce la amețeli, greață sau dureri de cap. Dacă suferiți de alte afecțiuni precum, gastrita, diabetul glicemie crescută sau consumul de medicamente, postul intermitent vă face mai mult rău.
Tulburările de alimentația pot fi declanșate foarte ușor dacă ții postul intermitent. Ele pot ajunge să fie de ordin psihic, precum bulimia sau anorexia, dacă postul intermitent este ținut pe o perioadă îndelungată.
CITEȘTE ȘI: Ce înseamnă trecerea pe sub masă, în Vinerea Mare. Ce semnifică, de fapt