Ce legătură este între Covid-19 și obezitate și cum îi afectează aceasta pe români
Publicat pe 05.03.2021 la 15:37 Actualizat pe 05.03.2021 la 16:53
Un studiu global arată că obezitatea este un factor major de risc în fatalitățile provocate de COVID-19. Datele arată că majoritatea deceselor provocate de COVID-19 la nivel global s-au înregistrat în ţări cu o rată ridicată a obezităţii. În cazul naţiunilor unde cel puţin 50% dintre adulţi sunt suprapoderali, nivelurile de mortalitate din cauza coronavirusului sunt de 10 ori mai mari. Din păcate, românii nu stau prea bine la acest capitol.
- Ce legătură este între Covid-19 și obezitate
- Cum îi afectează aceasta pe români
Un raport publicat joi arată că există o legătură strânsă între obezitate și decesele provocate de COVID-19, informează Reuters. Potrivit studiului, 90%, echivalentul a 2,2 milioane din 2,5 milioane de decese cauzate de pandemie până în acest moment, s-au produs în ţări cu niveluri ridicate de obezitate. Astfel, românii se află printre cei mai afectați de virus, România având un nivel destul de ridicat al obezității.
În cadrul studiului s-au analizat statisticile referitoare la decesele cauzate de noul coronavirus realizate de Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite şi datele Global Health Observatory al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Cercetarea a dezvăluit că nu există o țară cu nivel scăzut de obezitate care să aibă rate ridicate de deces din cauza COVID-19.
Legătura dintre decesele cauzate de Covid-19 și obezitate
În state precum Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie atât ratele de mortalitate COVID-19, cât şi nivelurile de obezitate au fost printre cele mai ridicate. A treia cea mai ridicată rată de mortalitate din cauza coronavirusului pe plan global revine Regatului Unit, care are și a patra cea mai înaltă rată de obezitate. Aici, rata mortalității este de 184 de decese COVID-19 la 100.000 de locuitori, în condițiile în care 63,7% dintre adulţi sunt supraponderali, potrivit datelor OMS.
Statele Unite sunt pe locul 4, cu 152,49 decese COVID-19 la 100.000 de locuitori. 67,9% dintre adulţi americani sunt supraponderali.
Concluziile lui John Wilding, profesor de medicină la Universitatea din Liverpool
În acest context, John Wilding, profesor de medicină la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie, şi preşedintele Federaţiei Mondiale a Obezităţii, a declarat că obezitatea ar trebui recunoscută ca un factor important de risc în cazul COVID-19, de care să se țină cont la planificările pentru vaccinare.
În urmă cu trei ani, 55% din populația din România era supraponderală, cu 14% mai mare decât în 1990, potrivit unui studiu Nielsen CEE.