Ce nu e bine să faci astăzi, de Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri pentru ziua de 30 noiembrie
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 30.11.2024 la 09:38
Actualizat pe 30.11.2024 la 09:38
Sfântul Andrei este din 1997 Ocrotitorul României și este considerat și protectorul copiilor. În tradiția ortodoxă este cunoscut drept „cel Întâi Chemat”, iar ziua în care este prăznuit este marcată de tradiții și obiceiuri.
- Ce nu este bine să faci în ziua în care este prăznuit Sfântul Andrei
- Tradiții și obiceiuri
Sfântul Andrei este cunoscut în tradiția ortodoxă pentru minunile săvârșite, în special, în cazul celor grav bolnavi și a celor care și-au pierdut credința, de aici și faptul că se crede că rugăciunile către Sfântul Andrei poate alunga spiritele rele.
Ziua de 30 noiembrie este marcată de tradiții și obiceiuri care au rolul de a proteja familia de energiile negative și de a aduce norocul în casă pentru tot anul.
Ce nu este bine să faci în ziua în care este prăznuit Sfântul Andrei
Pe lângă tradițiile care se respectă ca la orice sărbătoare, adică să nu se facă treburi casnice și nici să se muncească, se crede că în această zi cu atât mai mult nu este bine să te cerți cu oamenii apropiați.
Se crede că oamenii care nu țin cont de această superstiție vor fi urmăriți de ghinion. De altfel, tradiția mai spune că în ziua în care este prăznuit Sfântul Andrei este bine să faci pace cu toți cei cu care nu ai neapărat o relație bună.
Tot pe 30 noiembrie nu este recomandat să dai bani împrumut sau să ceri bani de la cineva, asta pentru că se spune că în acest fel se pot face farmece.
Se mai crede că rugăciunile către Sfântul Andrei citite în ziua în care este sărbătorit sunt ascultate și pot să devină mai ușor realitate, mai ales în cazul celor care vor să își întemeieze o familie. Tot astăzi este bine să se dea de pomană pentru sufletul celor adormiți.
Sfântul Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României în 1997
În 1995 , s-a propus ca Sfântul Andrei să fie proclamat Ocrotitorul românilor. Din 1997, ziua de 30 noiembrie este marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie și a devenit sărbătoare religioasă.
Pe lângă că este Ocrotitorul românilor, Sfântul Andrei este și ocrotitorul Catedralei Mântuirea Neamului.
Citește și: Ce e bine să faci cu grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei. Semnificația specială pe care o are