Ce poți face dacă ai un atac de panică într-un mijloc de transport. Te vei calma în câteva minute
![Andreea Stancescu](https://spynews.ro/uploads/modules/authors/andreea-stancescu-1667897915.jpg)
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 19.02.2025 la 18:27
Actualizat pe 19.02.2025 la 18:27
Atacurile de panică sunt episoade bruște de anxietate intensă, însoțite de simptome fizice precum palpitații, dificultăți de respirație și amețeală. Deși pot fi înfricoșătoare, mai ales dacă te afli într-un mijloc de transport în comun, ele nu sunt periculoase și pot fi gestionate prin tehnici de respirație, ancorare în prezent și relaxare musculară.
![Ce poți face dacă ai un atac de panică într-un mijloc de transport. durere](https://img.spynews.ro/?u=https%3A%2F%2Fspynews.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F19%2F346990%2Fbefunkycollaget-20.jpg&w=1200)
Cum să scapi de atacul de panică
Pixabay
- Ce poți face dacă ai un atac de panică într-un mijloc de transport
- Te vei calma în câteva minute
Un atac de panică este un episod brusc de frică intensă sau anxietate extremă, care atinge maximul în câteva minute și poate dura între 5 și 30 de minute. Simptomele pot fi atât fizice, cât și emoționale, iar uneori pot fi atât de intense încât persoana crede că are un atac de cord sau că va pierde controlul complet. Totuși, el poate fi gestionat chiar dacă te afli într-un mojloc de transport în comun.
Simptome ale unui atac de panică
Simptomele atacului de panică pot fi fizice sau emoționale, în funcție de persoană. Aici includem palpitații sau bătăi rapide ale inimii, dificultăți de respirație sau senzația de sufocare, amețeală, vertij sau leșin, transpirații excesive, tremurături sau senzație de slăbiciune, durere sau disconfort în piept, greață sau disconfort abdominal sau frisoane sau valuri de căldură.
La simptome emoționale și cognitive putem include frica intensă de moarte sau de o catastrofă iminentă, senzația că ești detașat de propriul corp, derealizare adică senzația că lumea din jur este ireală și nu mai știi cum să faci față situației în care te afli.
Există mai multe motive ce pot declanșa un atac de panică. Printre ele se numără stres intens sau anxietate, traume emoționale, fobii (ex. frica de mulțimi, de spații închise), consumul de cafeină, alcool sau droguri sau probleme de sănătate, cum ar fi hipertiroidism sau hipoglicemie.
Ce faci dacă te afli într-un mijloc de transport în comun
Un atac de panică într-un autobuz, tren sau avion poate fi o experiență copleșitoare, dar este important să îți amintești că este temporar și inofensiv. Aplicând câteva tehnici simple, poți recăpăta controlul și reduce intensitatea simptomelor.
Controlează respirația -– Inspiră adânc pe nas timp de 4 secunde, ține aerul 7 secunde și expiră lent pe gură timp de 8 secunde. Repetă până când respirația devine mai liniștită.
Concentrează-te pe prezent – Găsește 5 lucruri pe care le vezi, 4 pe care le poți atinge, 3 sunete, 2 mirosuri și 1 gust. Poți și să strângi un obiect în mână pentru a te ancora în realitate.
Relaxează-ți corpul - Sprijină-te de spătar, lasă umerii relaxați și respiră adânc. Strânge și relaxează fiecare grupă de mușchi.
Acceptă senzațiile - Spune-ți: „Este doar un atac de panică, va trece.” Nu lupta cu el, lasă-l să vină și să plece ca un val.
Evită să cobori brusc - Chiar dacă ai senzația că trebuie să fugi, rămâi acolo și aplică tehnicile de calmare. Evitarea constantă poate face problema mai dificilă pe termen lung.
Cere ajutor dacă e nevoie - Dacă ești cu cineva de încredere, spune-i ce simți. Dacă ești singur, sprijină-te de un loc stabil și, dacă e necesar, cere ajutor unui pasager sau personalului.