Ce poți să gatești cu rubarbă. Cinci rețete gustoase și simple
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 01.04.2021 la 11:47
Actualizat pe 01.04.2021 la 11:49
Deși este confundată de cele mai multe ori cu un fruct, rubarba provine din Tibet, fiind o legumă care a fost ulterior adusă și cultivată și în Europa. Rubarba se mai găsește și sub denumirile de Rabarbăr, Rabarbară sau Reventul. Iată ce poți găti cu rubarbă pentru niște gustări ușor de făcut, dar delicioase!
- Ce este rubarba și care sunt beneficiile ei
- Cinci rețete simple și gustoase cu rubarbă
Rubarba este considerată o plantă minune, care regenerează celulele hepatice. Această plantă se foloseşte atât în preparatele culinare, cât şi în medicină. Rubarba reduce presiunea arterială şi este extrem de benefică şi pentru femeile aflate la menopauză.
Prăjitură cu rubarbă
Ingrediente
Pentru o prăjitură simplă cu rubarbă ai nevoie de următoarele ingrediente: 8 ouă (albușurile separate de gălbenușuri), 300 g zahăr, un plic zahăr vanilinat, 380 g făină, 180 ml ulei, o linguriță pudră coajă rasă de portocale/ lămâie. Pentru topping ai nevoie de: 500 g rubarba, 3 linguri zahăr și 50 g făină.
Mod de preparare
Tijele de rubarbă se spală și se curăță, apoi se taie în bastonașe de aproximativ 5 cm. Bucățile se pun într-o tavă, se presară puțin zahăr pe deasupra și se pun în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, timp de 8-10 minute, apoi se lasă să se răcească.
Se mixează albușurile cu puțină sare până devin ca o spumă albă. Treptat, se adaugă zahărul, până când se ajunge la o compoziție mai tare, asemenea unei bezele. Se adaugă câte 2-3 gălbenușuri treptat, apoi zaharul vanilinat și pudra de coajă de portocale.
Ulterior se adaugă uleiul și făina, amestecându-se până când se omogenizează compoziția. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se toarnă întreaga compoziție și se împart uniform și bucățile de rubarbă. Prăjitura se coace pentru jumătate de oră sau 45 de minute și se lasă să se răcească pe un grătar.
Prăjitură rasturnată cu rubarba
Ingrediente
Pentru o prăjitură răsturnată cu rubarbă, ai nevoie de: 350 grame de rubarbă curățată, 80 de grame de melasă, 50 de grame de unt, 6 ouă, 180 grame de făină tip 000, 120 grame de zahăr alb, 6 linguri de ulei, un vârf de cuțit cu sare și o linguriță cu esență de vanilie.
Mod de preparare
Rubarba spălată și curățată în prealabil se taie în bucăți mici, cam de 2 centimetri. Se pune melasa peste cuburile de rubarbă și se amestecă bine, apoi se lasă 15 minute să se topească.
Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade și între timp se pregătește o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se separă albușurile de gălbenușuri, iar albușurile se bat cu ajutorul unui mixer. Când s-au transformat într-o spumă, adăugăm sarea, vanilia și zahărul.
Cu ajutorul unui tel se amestecă gălbenușurile împreună cu uleiul, apoi se încorporează în compoziția cu albușurile. Ulterior se adaugă și făina, tot treptat.
Se pune în tavă, din loc în loc, untul tăiat cuburi, iar bucățile de rubarbă se așează peste unt, într-un strat pe fundul tăvi. Peste ele, se adaugă aluatul și se lasă la cuptor pentru 30-35 de minute.
Tartă cu rubarbă
Ingrediente
Pentru aluat ai nevoie de: 300 g făină, 150 g unt moale, 1/2 linguriță sare, 3 linguri zahăr pudră, 80 ml apă călduţă sau lapte.
Pentru umplutură ai nevoie de: 5 tije rubarbă, 250 ml smântână, 1 ou și 50 g zahăr.
Mod de preparare
Într-un castron se amesteca făina, sarea și zahărul, pentru a face aluatul, apoi se adaugă și untul. Se adaugă apa sau laptele și se amestecă până se obține un aluat omogen.
Aluatul obținut se așează în tavă și pe deasupra se pun tijele de rubarbă taiate cubuleţe de 2-3 cm. Tava se dă la cuptor pentru aproximativ 20 de minute.
Pentru umplutură, se adaugă un amestec de smântâna, ou și zahar și se lasa la cuptor pentru încă 30 de minute.
Salată de crudități cu rubarbă
Ingrediente
Pentru o salată delicioasă de crudități cu rubarbă ai nevoie de: 250 gr fasole galbenă păstăi, 1 tijă de rubarbă feliată subțire, 50 gr migdale decojite, 125 gr rucola, sucul de la 1 portocală, 3-4 linguri ulei de măsline cu aromă de lămâie, sare de mare și 20 biluțe de mozzarella (150 gr).
Mod de preparare
Se pune fasolea la fiert în apă cu sare apoi se scurge. Migdalele se pun într-o tigaie fără grăsime pana când se rumenesc. Se amestecă sucul de portocală cu uleiul de măsline și sarea de mare pentru dressing.
Într-un vas separat se amestecă fasolea cu feliile de rubarbă, migdalele prăjite, rucola și dressing-ul obținut. Pe deasupra se presară biluțele de mozzarela și este gata de servit.
Ștrudel cu rubarbă
Ingrediente
Pentru a realiza un ștrudel cu rubarbă, ai nevoie de: un pachet cu foi de placintă, 500 g rubarbă, 100 g unt, 200 g cremă de brânză, 1 ou, 100 g zahăr, 1 lingura cu griș.
Mod de preparare
Într-un castron, se amestecă crema de brânza cu un ou, 100 g zahăr și o lingură cu griș. Rubarba curățată și tăiată în bucățele se trage în 25 de grame de unt topit, apoi se lasă la răcit.
Restul de unt se topește și se unge uniform pe foile de plăcintă. Foile se așează ulterior unele peste altele.
Se întinde și crema de brănză și se presară rubarba pe deasupra. Tot amestecul se rulează bine, apoi ștrudelul obținut se așează într-o tavă cu hârtie de copt. Se lasă la cuptor, la foc moderat, pentru aproximativ 40 de minute.
Citește și: Rețetă delicioasă de tartă de mere de post. Cum pregătești un desert ca la carte