Ce rol are vitamina D în organism și în ce alimente se găsește. Cum te poate proteja de infecția cu noul coronavirus
Publicat pe 29.10.2020 la 16:22 Actualizat pe 29.10.2020 la 16:22
Vitamina D este o substanță nutritivă de care organismul nostru are nevoie pentru a se menține sănătos. Anumite studii recente au demostrat chiar că vitamina D poate reduce substanțial riscul de infectare cu coronavirus! Iată unde se găsește și ce beneficii ne oferă.
- Importanța vitaminei D pentru organism.
- De unde o putem lua.
- Cum ne poate ajuta în lupta cu COVID-19.
Ce este vitamina D și ce rol are în organism
În termeni medicali, vitamina D reprezintă un nutrient solubil în grăsimi și insolubi în apă, unul din cei 24 de micronutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului.
Se diferențiază de alte vitamine prin faptul că pe lângă alimente, o putem obține și prin expunerea pielii la razele de soare. Acesta are rolul de a ne menține un nivel normal de calciu și fosfor în organism. Ajută la creșterea și întărirea oaselor, fiind benefică în special copiilor și vârstnicilor.
De asemenea, poate avea un rol important și în menținerea funcției musculare și în întărirea sistemului imunitar, potrivit specialiștilor de la Cleveland Clinic.
Ce beneficii are
- Contribuie la buna funcționare a tiroidei, paratiroidei și hipofizei,
- Previne apariția rahitismului, osteoporozei și fracturilor,
- Asigură o funcție neuromusculară normală,
- Are rol în reglarea ritmului cardiac,
- Este necesară pentru buna formare și dezvoltare a creierului și ajută la optima funcționare mentală pe parcursul vieții,
- Stimulează activitatea sistemului imunitar,
- Potențează funcțiile pe care le exercită vitaminele A și C în organism
- Contribuie la prevenirea unor boli autoimune ca: artrita reumatoidă, scleroza în plăci și bolile inflamatorii intestinale.
(sursa: www.reginamaria.ro)
Alimentele în care se găsește vitamina D
Corpul nostru își poate lua necesarul de vitamina D, în special pe timpul verii, prin expunerea la razele solare. În același timp însă, acest nutrient se găsește în numeroase alimente pe care este recomandat să le includem în dieta noastră zilnică, dar și în suplimente alimentare, pe care le putem procura de la farmacie.
Cantitatea de vitamina D pe care organismul nostru o asimilează depinde și în funcție de anotimp. Potrivit experților de la Harvard, o expunere la soare între 10 și 15 minute, de câteva ori pe săptămâna, fără a utiliza protecție solară, este suficientă pentru asimilarea cantității necesare de vitamina D, pentru întreaga săptămână. Temperatura de afară este însă un factor extrem de importat.
După cum bine știm, nu este recomandată expunerea la soare pe timpul temperaturilor caniculare.
În cazul alimentelor, se spune că o dietă echilibrată este cheia asimilării de vitamine și a unei vieți sănătoase. Dacă vorbim despre vitamina D, doar o serie de alimente conțin mai mult de 100 UI/per porție. Iată lista lor:
- Cod
- Somon
- Ton
- Sardine
- Ficat
- Carne de vită
- Lapte și iaurt
- Cereale fortificate
- Portocale
- Anumite tipuri de ciuperci
- Unt/ Margarină
- Galbenuș de ou
Vitamina D în lupta împotriva COVID-19
Vitamina D, în proporție suficientă, este legată de un nivel scăzut de markeri inflamatori și un nivel ridicat al celulelor imune în sânge, arată studiul realizat de școala de medicină din cadrul Universității Boston. În cadrul studiului, au fost luate mostre de sânge de la 235 de pacienți care au ajuns în spital cu COVID-19. Pacienții de peste 40 de ani, care aveau un nivelcrescut de vitamina D au prezentat un risc de deces cu 51% mai scăzut.
Un alt studiu similar, publicat de Dr. Michael Holick arată că vitamina D poate reduce riscul de infectare cu COVID-19 cu 54%. De asemenea, vitamina D ajută împotriva altor virusuri care afectează căile respiratorii superioare.
Nivelul scăzut de vitamina D din organism crește riscul ca o persoană să moară de COVID-19 după ce ia virusul, arată studiul preliminar, conform Daily Mail.
Cercetătorii au comparat nivelurile medii de vitamina D ale persoanelor provenite din 20 de țări europene, cu rata de infecție cu COVID-19 și mortalitatea. Rezultatul a dezvăluit o legătură puternică între țările în care populația prezenta un nivel scăzut de vitamina D cu rata mare de infectare și chiar mortalitate.
CITEȘTE ȘI: România înregistrează un nou record de pacienți internați la ATI! 83 de oameni au murit