Ce se întâmplă cu creierul persoanelor care consumă cafea și fumează de la prima oră. Greșeala făcută de mulți români
Publicat pe 23.08.2022 la 20:30 Actualizat pe 23.08.2022 la 21:45
Majoritatea românilor se trezesc dimineață obișnuiesc să fumeze prima țigară alături de o ceașcă de cafea. Așadar, acest obicei a devenit o rutină. Cercetătorii au descoperit o mulțime de efecte secundare ale acestui consum.
- Ce se întâmplă cu creierul persoanelor care consumă cafea și fumează de la prima oră
- Ce spun cercetătorii
Imediat cum se trezesc, majoritatea românilor cu vicii preferă să fumeze și să bea cafea, chiar de la prima oră a dimineții. Specialiștii au făcut studii și au descoperit o mulțime de efecte secundare ale acestui obicei.
Compușii chimici din boabele de cafea pot atenua efectele poftei de nicotină, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Florida.
Ce se întâmplă cu persoanele care beau cafea și fumează la prima oră
După studiu efectuat pe baza analizei de celule, specialiștii au identificat doi compuși din cafea care afectează direct anumiți receptori de nicotină de mare sensibilitate din creier. La fumători, acești receptori pot fi hipersensibili. Mai ales după o noapte în care o persoană nu a consumat deloc nicotină.
Descoperirile făcute reprezintă un pas important pentru a înțelege mai bine modul în care cafeaua și țigările afectează receptorii de nicotină din creier, a spus profesorul de farmacologie Roger L. Papke, de la Colegiul de Medicină al UF.
Cofeina este un ingredient simplu. Însă, pentru fumători, cofeina din cafea reprezintă un factor periculos.
„Multor oameni le place cafeina dimineața. Dar există și alte molecule în cafea care pot explica de ce fumătorii preferă să fumeze dimineața, în timp ce își beau cafeaua”, a declarat profesorul Roger Papke.
Mai mulți oameni de știință au adăugat peste un anumit receptor uman de nicotină o soluție de cafea prăjită. Ei au concluzionat că un compus chimic organic din cafea poate ajuta la restabilirea disfuncției receptorilor de nicotină, care conduce la pofta de nicotină.
Ce efect are cofeina asupra fumătorilor
Profesorul de farmacologie, Roger Papke, a fost determinat să afle mai multe despre această situație și a vrut să ajungă la o ipoteză mai complexă. El spune că unul dintre compușii din cafea, cunoscut de oamenii de știință sub denumirea de n-MP, poate ajută la înăbușirea poftei de nicotină.
Tot el spune că fumătorii asociază consumul de tutun cu cafeaua de dimineață și cu alcoolul, seara. Este adevărat, efectul alcoolului asupra receptorilor de nicotină din creier a fost cercetat în profunzime. Însă, interacțiunea dintre receptorii de nicotină și cafea a fost studiată mai puțin.
„Mulți oameni caută cafeaua dimineața din cauza dependenței de cofeină. Dar oare cafeaua are un alt tip de efect asupra fumătorilor? Am vrut să știm dacă există și alte lucruri în cafea care afectează receptorii de nicotină din creier”, a mai spus profesorul Papke.