Ce se întâmplă dacă consumi în exces lămâi. Contraindicațiile la care te expun aceste fructe
Publicat pe 03.08.2023 la 07:44 Actualizat pe 03.08.2023 la 07:44
Ai auzit de multe ori oameni spunând că lămâia este un "miracol" pentru sănătate, însă, aceștia nu au cerut sfatul unui specialist. Într-adevăr, cunoscută drept una dintre cele mai consumate fructe, acest aliment are numeroase beneficii asupra sănătății, însă, ea poate veni la pachet și cu o mulțime de contraindicații atunci când este consumată în exces sau atunci când oamenii au anumite probleme de sănătate.
- Ce se întâmplă în corpul tău dacă consumi în exces lămâi
- Contraindicațiile la care te expun aceste fructe
Lămâia este una dintre fructele care au un mare aport benefic asupra organismului. Concret, atunci când este consumată în cantitate redusă sau moderată, lămâia poate fi o alegere potrivită pentru a fi introdusă în alimentație.
Cât despre multiplele beneficii pe care le oferă, este indicat să folosești lămâia din surse bio, deoarece este scăzut riscul de a conține pesticide.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă consumi în exces lămâi
Ei bine, în cazul în care exagerezi cu sucul proaspăt de lămâie zi de zi sunt șanse mari să-ți iriți stomacul. În acest context, sistemul nostru nu este capabil să digere totul imediat motiv pentru care stomacul va fi foarte acid pentru o perioadă lungă de timp.
Mai mult decât atât, în această situație mebranele tractului digestiv se vor irită, iar asta înseamnă tranzit intestinal încetinit și dureri de stomac.
Reflux gastroesofagian
Un consum mare de lămâie poate crea arsuri, în timp ce lămâia este unul dintre alimentele responsabile pentru ele. Mai mult decât atât, acidul conținut de fruct slăbește sfincterul esofagian (mușchiul ce desparte stomacul de esofag), ceea ce stimulează producția de acid din stomac lucru ce irită un esofag deja afectat. Toate acestea intensifica senzația de arsura.
Ulcer peptic
Tot consumul excesiv de lămâie poate face ca stomacul să fie extrem de acid prin stimularea producției de acid. În acest fel, acest lucru începe să afecteze pereții organului. Totodată, în cazuri extreme se poate ajunge și la ulcer peptic.
Pietre la rinchi
Puitini sunt cei care știu, însă, pe lângă sucul de lămâie și coaja fructului este folosită în bucătărie. Toutusi, s-a descoperit că în coajă se găsesc cantități mari de oxalati.
Substanțele pe care le conține se transformă în cristale în organism și afectează absorbția de calciu, iar cel neabsorbit se solidifca și ajunge în rinichi și în vezica sub formă de pietre.
Crește absorbția de fier
Pe lângă acest lucru, un consum exagerat de lămâie are că efect și creșterea absorbției de fier în sistemul digestiv. Pe de altă parte, concentrația prea mare de fie oate duce la boli serioase precum hemocromatoza.
Urinare frecvență
Vitamina C pe care o conține lămâia în cantități mari este benefică pentru corp este și diuretic natural. Însă, unul dintre efectele secundare ale consumului prea mare de lămâie este nevoia rapidă de urinare.
Migrene și dureri de cap
Numeroase studiile au arătat că unul dintre cele mai comune cauze ale migrenelor sau durerilor de cap este consumul exagerat de lămâi. Ei bine, acest fruct conține cantități importante de tiramina, care îmbunătățește brusc fluxul sanguin către creier, lucru ce duce la dureri groaznice de cap.
CITEȘTE ȘI: Cum să păstrezi lămâile proaspete mai mult timp. Trucul pe care trebuie să îl pui în aplicare