Ce se întâmplă dacă mănânci carne crudă. Consumul poate fi letal
Publicat pe 22.08.2022 la 09:16 Actualizat pe 22.08.2022 la 09:17
Oamenii sunt omnivori și pot digera carnea crudă, dar consumul prezintă riscuri multiple. Anumite grupuri de oameni, cum sunt inuiții, au o dietă plină de carne crudă de foci, caribu, elan sau balenă. Totodată, mai multe preparate cu carne crudă sunt considerate delicatese în restaurantele de top din Europa și Japonia. Cu toate acestea, specialiștii avertizează asupra urmărilor grave pe care le poate avea consumul de carne crudă.
- Ce riscuri prezintă cunsumul de carne crudă
- Cum poate deveni fatal
Consumul de carne crudă este foarte popular în mai multe culturi, dar cercetătorii atrag atenția asupra riscurilor mari la care ne expunem. Prima problemă este că este greu să obții o carne crudă curată, iar riscul de a dezvolta o infecție este foarte mare.
Ce se întâmplă dacă mănânci carne crudă
Atât noi oamenii, cât și animalele suntem înconjurați de microbi, iar o parte dintre ei ajung în organism în timpul mesei. De aceea, carnea crudă trebuie să fie verificată în detaliu, pentru a fi siguri că nu conține prioni, virusuri, bacterii, ciuperci sau paraziți.
Bolile cerebrale legate de prioni nu pot fi tratate, iar alte bacterii sau virusuri tratează organismul ca pe hrana lor. Totuși, contează foarte mult de la ce animal provine carnea, dacă este vânat proaspăt sau animal crescut la fermă.
Riscurile la care te expui
Bacteriile Escherichia coli, găsite la 50% dintre bovinele sănătoase erau considerate inofensive în trecut, dar ele sunt rezistente la acidul nostru din stomac, iar toxinele lor Shiga pot provoca insuficiență renală și moarte, potrivit descoperă.ro.
Listeria, un organism priceput din sol, care se poate înmulți pe o friptură din frigider, poate infecta fluxul sangvin și creierul sau poate traversa o placentă, ducând la avort spontan și la moartea fătului.
De asemenea, carnea de vită poate fi contaminată cu Toxoplasmosis gondii, un parazit protozoar de la pisici care supraviețuiește și la bovine și oameni. Toxoplasmoza se duce adesea către creier, retină, mușchi al inimii sau traversează placenta, unde poate afecta creierul fetal. Mai rău ete că efectele devin evidente, de multe ori, după mulți ani.
Un alt risc este cel de infecție cu Campylobacter și Salmonella, ci și cu paraziți precum viermii rotunzi și tenie.