Ce se întâmplă dacă nu dormi o noapte. Efectele lipsei de somn asupra creierului
Publicat pe 10.08.2021 la 16:05 Actualizat pe 10.08.2021 la 16:05
Somnul suficient și odihnitor protejează sănătatea mintală și crește calitatea vieții, de aceea are un rol important asupra sănătății noastre. Organismul reacționează pe parcursul zilei în funcție de ce se întâmplă atunci când ne odihnim.
- Somnul are un rol important asupra vieții
- Cum reacționează organismul dacă nu dormi suficient
Somnul are un rol important asupra vieții noastre. Numeroase studii au arătat că lipsa somnului are o influență puternică asupra întregului organism. Persoanele care nu dorm destul se confruntă cu un risc mai mare de apariție a unor boli precum diabetul, obezitate, atac cerebral, pierderea memoriei și hipertensiunea arterială.
Chiar și o oră de somn în minus afectează negativ sistemul imunitar, ceea ce poate conduce la slăbirea rezistenței organismului și la o mai ușoară îmbolnăvire, potrivit unui studiu efectuat în Statele Unite, informează Huffington Post.
Ce se întâmplă dacă nu dormi deloc o noapte sau nu dormi 24 de ore
Se întâmplă frecvent ca oamenii să stea 24 de ore fără să doarmă. Chiar dacă poate fi neplăcut, nu are un impact semnificativ asupra sănătății. Totuși, nopțile pierdute în șir pot avea unele efecte. Există studii care spun că ele se compară cu situația de a avea în sânge o concentrație de alcool de 0,1 la sută.
Posibile efecte cu care ne putem confrunta sunt somnolență, iritabilitate, dificultate de a lua decizii, dificultăți de raționare, percepții schimbate, deficit de memorie, dificultăți de auz, coordonare defectuoasă mână-ochi, tensiune musculară și risc de accidente.
Cât rezistă un om fără somn
În orice caz, la întrebarea cât poate rezista un om fără să doarmă, răspunsul e în Cartea Recordurilor: Randy Gardner este persoana care a rezistat, voluntar, cel mai mult fără să doarmă: 264 de ore (aproape 11 zile). Se întâmpla în 1964, când avea 17 ani și a făcut-o pentru un proiect științific școlar.
Nu se cunoaște până acum vreun caz de persoană care să fi murit exclusiv din cauza lipsei de somn. Interesant este că există, în schimb, expresia „mor de somn”.
Ce rol are somnul în sănătatea noastră
Somnul joacă un rol important pentru sănătatea noastră. Dacă oferim organismului suficient somn în momentele potrivite ne poate ajuta și proteja sănătatea mintală, sănătatea fizică, precum și calitatea vieții. Felul în care ne simțim pe parcursul zilei depinde în mare parte de ceea ce se întâmplă în timp ce dormim. În timpul somnului, corpul nostru lucrează pentru sănătatea creierului și funcțiilor lui.
Cât trebuie să dormi pe noapte
Răspunsul la această întrebare variază în funcție de vârstă, în primul rând. Nou-născuții și bebelușii au nevoie de mai mult somn, pe când adulții au nevoie de mai puține ore de somn.
Astfel, nou-născuții au nevoie de 14-17 ore de somn, bebelușii de 12-16 ore, copiii puțin mai mari de 11-14 ore, copiii de vârstă preșcolară de 10-13 ore, școlarii 9-12 ore, adolescenții 8-10 ore, iar adulții 7-9 ore.
Femeile au tendința să doarmă un pic ai mult decât bărbații, deși nu există o explicație clară pentru asta.
Pe de altă parte, este foarte importantă și calitatea somnului.