Ce se întâmplă dacă pui prea multă apă la flori. Cum poți salva plantele supraudate
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 19.10.2023 la 13:10
Actualizat pe 19.10.2023 la 14:04
Florile sunt simbolul frumuseții, iar femeile încearcă să le aibă cât mai des în locuința lor. Ele sunt o adevărată încântare, însă, din dorința de a avea grijă de ele, riști să le pui prea multă apă care va le afecta. Cum poți să salvezi plantele supraudate.
- Ce se întâmplă dacă pui prea multă apă la flori
- Cum poți salva aceste plante
Femeile iubesc florile și încearcă să-și decoreze casa într-un mod cât mai armonios. Fiecare specie este diferită și are alte nevoi, iar din dorința de a le avea cât mai frumoase, riști să puneți prea multă apă. Se va vedea că ceva nu este în regulă, fiindcă apar pete pe frunze, vor crește mai greu sau le vei găsi mucegăite. Care sunt semnele care îți indică faptul că planta are prea multă apă.
Ce se întâmplă dacă pui prea multă apă la flori
Udarea excesivă a plantelor poate fi la fel de dăunătoare precum udarea insuficientă. Ele nu vor mai crește la fel de repede ca până acum, iar frunzele se îngălbenesc, fiind un mediu neadecvat pentru ele. Există mai multe semne care îți indică această greșeală. Totuși, dacă ai observat, le poți salva, în funcție de gravitatea situației.
5 semne ca ai pus prea multă apă într-un ghiveci
Frunze căzute sau înghesuite: Dacă observați că frunzele plantei dumneavoastră cad prea repede sau par să fie înghesuite și lipsesc spațiile dintre ele, acesta poate fi un semn de udare excesivă.
Frunze galbene și înmuiate: Frunzele care devin galbene și încep să se înmoaie pot indica exces de apă. Acest lucru se datorează în general rădăcinilor care se sufocă din cauza apei stagnante.
Putregaiul rădăcinilor: Dacă observați că rădăcinile plantei sunt moi, întunecate sau emană un miros neplăcut, acestea ar putea fi semne ale putregaiului rădăcinilor, care se dezvoltă în condițiile de udare excesivă.
Solul mereu umed: Dacă pământul din ghiveci este mereu umed și nu se usucă între udări, este un semn că s-ar putea udă prea mult. Solul trebuie să aibă timp să se usuce ușor. Planta nu va crește și nu se se va dezvolta la fel de repede ca în trecut.
Mucegai sau ciuperci pe suprafața solului: Un mediu excesiv de umed poate favoriza dezvoltarea mucegaiului sau a ciupercilor pe suprafața solului din ghiveci.
Cum salvezi o plantă dacă i-ai pus prea multă apa
Pentru a corecta situația și a preveni daunele suplimentare cauzate de udarea excesivă, este esențial să ajustați schema de udare. Lăsați solul să se usuce puțin între udări și asigurați-vă că ghiveciul are un drenaj adecvat pentru a permite apei să se scurgă. În cazul plantelor cu rădăcini afectate de putregai, este posibil să fie necesar să tăiați sau să eliminați părți din rădăcini și să replantați planta într-un sol proaspăt.
4 plante care nu trebuie udate prea mult
Cactuși și suculente: Cactușii și suculentele, precum aloe vera, crassula sau echeveria sunt printre cele mai rezistente la secetă plante. Acestea pot stoca apă în frunze sau tulpini, ceea ce le permite să supraviețuiască perioade lungi fără apă.
Plantele din deșert: Plantele native din regiunile deșertice, cum ar fi agavele, yucca și crassula, sunt adaptate pentru a supraviețui în condiții de ariditate și necesită udări rare.
Lavanda: Este o plantă cu cerințe reduse de apă și produce flori parfumate. Ea se descurcă bine în sol bine drenat, unde este lumină naturală.
Rozmarin: Plantă aromatică preferă solul uscat și locuri însorite. Este o alegere excelentă pentru grădinarii care doresc o plantă rezistentă la secetă.
CITEȘTE ȘI: Sfaturi pentru a crește dafinul. De ce trebuie să ții cont