Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci pâine? Ce efecte nocive are asupra sănătății produsul de panificație
Publicat pe 05.10.2022 la 13:38 Actualizat pe 05.10.2022 la 13:38
Numeroase studii arată că un consum de pâine poate crește în greutate. Cu atât mai mult, acesta poate acumula grăsimi și îți poate pune în pericol sănătatea, provocând diabet, dezechilibre neurologice precum boală celiacă, artrită reumatoidă sau chiar demență.
- Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci pâine
- Ce efecte nocive are asupra sănătății
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci pâine
Consumul, în cantități mari, de pâine îți poate pune sănătatea în pericol. Pe lângă creșterea în greutate acesta poate provoca și ale boli nocive, precum diabet, dezechilibre neurologice precum boală celiacă, artrită reumatoidă sau chiar demență.
Cristina Popescu, medic specialist susține că pâinea neagră este făcută din cacao. Tot ea ne îndrumă să alegem pâinea cu cereale, însă, mai spune această, făină integrală este tot mai greu de găsit.
”Noi nu mai consumăm pâine ca odinioară, până și pâinea neagră este făcută cu cacao. Puteți spune că alegeți pâine cu cereale, dar problema este că nu se mai găsește făină integrală.”, susține medicul Cristina Popescu.
Lipsa de pâine, beneficii
Dacă nu mai mănânci pâine, slăbești
Sub orice formă, de orice tip de făină, albă sau integrală, pâinea adaugă calorii, fără beneficii evidente în hrănirea organismului.
Ai mai multă energie
Carbohidraţii rafinaţi cresc brusc nivelul zahărului din sânge, însă apoi acesta scade la fel de rapid. În acest fel, ctivează dependenţa în anumite zone ale creierului şi astfel apare starea de oboseală.
Dacă nu mai mănânci pâine, ai o digestie mai bună
Grâul conţine lectine care împiedică digestia completă şi produc daune importante la nivelul sistemului digestiv.
Scazi riscul apariţiei unor boli
Consumul ridicat de pâine albă poate conduce la declanşarea problemelor la inimă şi chiar a diabetului de tip 2.
Alege pâinea integrală
De altfel, și nuntritionistii vin cu mai multe păreri. Medicul Diana Artene afirmă că mănâncă pâine pentru că este nutriționist de mult timp.
„La început am făcut pâine la mașina de pâine, și era minunată. Mirosul de pâine proaspătă umplea casa și puteam fii sigură că-mi hrănesc familia cu o pâine cu etichetă mai scurtă decât cea de la cola. Folosesc cam 1 kg făină albă 650 direct de la sursă și nu mă stresez că are sau nu fibre, că este sau nu integrală. Îmi place pâinea albă făcută de mine, de mama sau de soacra mea. Și – da! – evident că pâinea integrală este mai sănătoasă pentru că multe din vitaminele, mineralele și cam toate fibrele din grâu se pierd în făina cu grad mic de extracție (cu cât este mai mic cu atât făina este mai albă și se obține mai puțină făina per kilogramul de grâu)”., a spus Diana Artene, medic specialist.
Totuși, în rarele ocazii în care cumpără pâine, mai spune ea, o alege pe cea integrală.
„În ciuda faptului că știu că pâinea integrală este mai sănătoasă pentru că are mai multe vitamine, minerale și fibre știu cristalin de clar că toate acestea nu se găsesc doar în pâine. Așa că mănânc pâine de casă făcută din făină albă în fiecare zi.”
CITEȘTE ȘI: De ce nu ar trebui oamenii să mai cumpere pâine feliată. Sfaturile care îi vor scăpa de probleme