Pâinea albă sau pâinea neagră? Cum o alegem și ce cantitate putem consuma fără să ne îngrășăm
Publicat pe 10.08.2022 la 10:29 Actualizat pe 10.08.2022 la 10:29
Pâinea reprezintă cel mai mare factor în alimentație. Așadar, consumul de pâine trebuie să fie unul echilibrat, chiar dacă vorbim de pâinea neagră.
- Persoanele care țin o dietă alimentară aleg adesea pâinea neagră
- 100 g de pâine au în medie 240cal
Cum alegem corect ceea ce consumăm
Pâinea este adesea o problemă în alimetatie, așadar trebuie să ținem cont de o mulțime de factori atunci când vine vorba de consumul acesteia. Persoanele care țin o dietă alimentară aleg, deseori, pâinea neagră.
Consumul de pâine rămâne și în prezent un subiect de dezbatere din punct de vedere alimentar. Multe dintre studii arată că pâinea ar trebui eliminată din alimentație, asta dacă vrem să nu căpătăm kilograme în plus. Însă, Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum de 500 g de pâine pe zi.
"Pâinea neagră conține o făină mai puțin rafinată, care conține nu doar miezul bobului de grâu, ci și o parte din înveliș (tărâțe). Miezul bobului înseamnă proteine (gluten) și amidon (glucide lente), iar tărâțele înseamnă fibre, minerale și vitamine. Din păcate mineralele și vitaminele din cereale nu pot fi utilizate doar în procent de 10%”, a explicat Mihaela Bilic.
Nu contează neapărat culoarea, ci cantitatea
Când vine vorba de clorii, 100 g de pâine au în medie 240cal, indiferent dacă aceasta este albă sau neagră.
"Pâinea neagră are câteva grame de fibre în plus, dar și o densitate calorică mai mare. Atenție la cantitate, dacă nu vreți să vă îngrășați! O franzelă/baghetă are 400g, dar e umflată, pufoasă și pare multă. În schimb o pâine de secară are 500g și e mică cât doi pumni. Tăiați felia cât mai subțire, faptul că e neagră nu înseamnă că nu are calorii!”, mai spune Mihaela Bilic.