Ce tip de fasting ți se potrivește ca să slăbești mai repede în funcție de vârsta pe care o ai. Cum te ajută postul intermitent
Publicat pe 20.04.2023 la 11:24 Actualizat pe 20.04.2023 la 11:24
Fastingul este una dintre cele mai cunoscute metode de slăbit. Numit și post intermitent, aceasta este o dietă care implică alternarea între perioade de alimentație și perioade de post. Scopul fastingului nu se leagă neapărat de tipurile de alimente consumate, ci de programul de alimentație. Ce tip de fasting ți se potrivește ca să slăbești mai repede în funcție de vârsta pe care o ai.
- Ce tip de fasting ți se potrivește ca să slăbești mai repede în funcție de vârsta pe care o ai
- Cum te ajută postul intermitent
Fatingul sau postul intermitent poate oferi mai multe beneficii pe lângă piederea în greutate. Acest proces de slăbire depinde de mai multe criterii, printre care vârsta, dar și genul.
Ce tip de fasting ți se potrivește ca să slăbești mai repede în funcție de vârsta pe care o ai
Pentru a urma dieta fasting trebuie să ți cont de câte criterii ce au legătură cu vârsta și genul de care aparții. Mai mult decât atât, consumul de alimente în anumite intervale de timp sau postul intermitent presupune un regim alimentar care limitează alimentația între anumite ore.
Concret, o persoană care ține postul intermitent consumă alimente. Cu toate acestea ele trebuie să fie cât mai sănătoase, în cantități moderate, fără să se supraalimenteze.
Mesele se iau doar între ora 7:00 dimineața și 15:00 după-amiaza sau între 11:00 dimineața și 19:00 seară sau orice alt interval de 8 ore. Cu toate acestea, în restul timpului, se poate bea doar apă sau cafea și ceai, toate acestea fiind neîndulcite.
Numereoase stuidii au arătat că postul intermitent poate avea multiple beneficii pentru sănătate. Pe lângă pierderea în greutate există și alte beneficii care pot depinde de sex și vârstă.
Cum te ajută postul intermitent
Rezultatul principal al fastingului este scăderea în greutate. cu toate acestea, acest stil alimentar este extrem de bun și pentru o rezistență sporită împotriva bolilor infecțioase și chiar pentru rezistența la insulină.
Așadar, pentru cei cu vârsta între 18-24 ani, se recomandă programul Mănâncă – Fă Pauză – Mănâncă. Concret, acest tip de post intermitent presupune să se mănânce normal în prima zi și să se facă repaus alimentar până la cină în ziua a 2-a.
Cu toate acestea, pentru cei cu vârsta între 25-34 ani, este ideal postul intermitent 14 cu 10, ce presupune să ții repaus alimentar timp de 14 ore și să mănânci în intervalul de 10 ore.
În schimb, pentru persoanele cu vârsta între 35 și 44 de ani, se recomandă dieta de fasting în care repausul alimentar durează 20 de ore și intervalul în care poți mânca orice dorești este doar de 4 ore.
Când vine vorba de persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 54 de ani, postul intermitent este o metodă de alimentație cu restricții de timp, în care postești timp de 18 ore și apoi limitezi toate caloriile la restul de 6 ore din zi.
În schimb, celor peste 55 de ani se recomandă postul intermitent 16 cu 8. Aici, durata de post este de 16 ore, iar perioada în care poți să consumi orice dorești este de 8 ore.
Câte kilograme se slăbește cu postul intermitent
Din punct de vedere al fastingul, numărul de kilograme pe care o persoană le poate pierde prin intermediul acestui post intermitent variază în funcție de factori precum vârsta pe care o are. Alte criterii importante sunt greutatea inițială, nivelul de activitate fizică și chiar durata postului.
Totuși, adesea persoanele care urmează postul intermitent pot pierde între 0,5 și 1,5 kilograme pe săptămână. Aceste rezultatele pot fi diferite în funcție de fiecare persoană și de cât de strict respectă regulile acestei diete.