Cea mai bogată insulă din lume a devenit nelocuibilă. Povestea dramatică a destinației care s-a transformat în ruină

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 14.04.2025 la 09:59
Actualizat pe 14.04.2025 la 09:59
Ceea ce cândva era „cea mai bogată insulă din lume”, acum a ajuns un paradis ”distrus și nelocuibil”. Scurta sa perioadă de bogăție extraordinară a venit din minerit, cu zăcăminte uriașe descoperite de o companie britanică la începutul secolului al XX-lea.

Nauru este un mic stat insular din Oceanul Pacific, în Micronezia, și este cunoscută ca fiind cea mai mică republică independentă din lume
Profimediaimages.ro
- De la paradis la ruină
- Insula care a fost cândva cea mai bogată din lume, acum nelocuibilă
Spania, Grecia și Maldive se află adesea în fruntea listei evadărilor pe insule de vis, însă la mii de kilometri distanță, în Oceanul Pacific, se află o insulă minusculă care a fost considerată cândva cea mai bogată din lume. Astăzi, aceasta a fost devastată și luptă pentru supraviețuire.
Insula care a fost cândva cea mai bogată din lume, acum nelocuibilă
Nauru este insula care cândva a fost cea mai bogată din lume. Situată în Micronezia, Nauru se întinde pe doar 8,1 mile pătrate și este locuită de aproximativ 12.000 de persoane, conform celor mai recente date ale ONU. Scurta sa perioadă de bogăție extraordinară a provenit din mineritul fosfatului, cu zăcăminte uriașe descoperite de o companie britanică la începutul secolului al XX-lea.
În 1982, The New York Times a descris-o drept „cea mai mică și cea mai bogată democrație independentă”, afirmând că venitul său pe cap de locuitor era mai mare decât al unor state din Golf, bogate în petrol.
Până în anii 1990 însă, rezervele de fosfat se epuizaseră. Anii de exploatare minieră excesivă au distrus aproximativ 80% din suprafața insulei, lăsând formațiuni calcaroase zimțate și un interior care rămâne în mare parte nelocuibil și astăzi. Viața marină a avut, de asemenea, de suferit. The Guardian scria că 40% din speciile locale au dispărut din cauza scurgerilor de fosfat în apele înconjurătoare.
În 2025, Nauru a reintrodus sistemul „pașaportului de aur”
Pentru a-și reveni din punct de vedere financiar, Nauru a recurs la strategii controversate, inclusiv să devină un paradis fiscal offshore, să vândă pașapoarte și, mai târziu, să găzduiască solicitanți de azil cu destinația Australia la Centrul regional de prelucrare Nauru.
În 2025, țara a reintrodus sistemul „pașaportului de aur”, vânzând cetățenii pentru a finanța o relocalizare planificată departe de coastă, deoarece creșterea nivelului mării amenință acum insula.
În ciuda problemelor sale, Nauru este încă uimitoare din punct de vedere vizual, cu plaje cu nisip alb, recife de corali și ape limpezi turcoaz, scrie express.co.uk.