Cine sunt ielele. Ce nu ai voie să faci în noaptea de Sânziene
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 04.06.2023 la 12:35
Actualizat pe 04.06.2023 la 12:35
Ielele, așa cum mai sunt cunoscute din mitologia românească apar în noaptea de Sânziene. Ele sunt creaturi mitice care îi vrăjesc pe bărbați cu frumusețea și vocea lor. Pentru a te feri, trebuie să ții cont de anumite lucruri.
- Cine sunt ielele
- Ce nu ai voie să faci în noaptea de Sânziene
Ielele sunt creaturi din mitologia românească ce apar în noaptea de Sânziene. Se spune că pe între 23-24 iunie se deschid cerurile, astfel că toate miracolele sunt posibile, iar făpturile mitice pot fi văzute dansân în horă.
Cine sunt ielele
Conform credințelor populare, noaptea de 23 iunie este legată de Sânziene, moment în care cerul se deschide și făpturile mitice coboară pe pământ. Ielele mai sunt cunoscute drept Sânzieni sau rusalii, în popor, în funcție de zona României.
Ele sunt ființe imaginare din mitologia românească, care se înfățișează ca niște fete frumoase, îmbrăcate în rochii albe ce apar numai noaptea și îi vrăjesc pe bărbați cu frumusețea și cântecul lor. În ”Calendarul țăranului român” se scrie că acestea sunt spiritele morților care au părăsit mormintele în Joia mare și refuză să mai coboare. Ele apar doar în timpul verii și nu se pot asemăna cu strigoii, care provoacă necazuri oamenilor tot anul.
Se spune că în noaptea de Sânziene, creaturile mitice vor cânta, ajută femeile căsătorite să fie fertile și sănătoase, înmulțesc animalele și păsările. Ele reușesc să aline suferințele oamenilor, prin puterile pe care le au. Se crede că ele sunt ființe bune, dar dacă nu sunt respectate, încep să se răzbune.
Ce nu ai voie să faci în noaptea de Sânziene
Ielele se găsesc în locuri retrase, cum ar fi iazuri, maluri, păduri sau răscruci de drumuri. Își fac apariția în număr limitat, de 7 creaturi frumoase. Conform superstițiilor, cei care le vor vedea dansând vor fi loviți de ghinion, iar cei care ascultă cântele cele sau le privesc vor rămâne fără voce, fără vedere sa poți înțepeni, pe loc.
În acest fel, trebuie să te protejezi de ele și să nu ajungi în locuri izolate, lângă, pășuni sau pădure. Ielele vor fi găsite în natură, unde își vor face dansul și vor cânta. Dacă le vezi, nu trebuie să le privești și ar trebui să ai la tine câteva plante care le vor ține departe.
Bărbații se apără de iele cu ajutorul usturoiului, busuiocului sau pelinului, Se crede că plantele acestea le vor ține la distanță. Totodată, leușteanul pus la ferestre, te ajută să le alungi și să te păzești de rele.
CITEȘTE ȘI: Obiceiuri de sărbătoarea Rusaliilor. Casele se împodobesc cu crenguțe de tei sau nuc