Cine trebuie să ia suplimente cu vitamina D și în ce cantitate
Publicat pe 03.11.2020 la 15:41 Actualizat pe 03.11.2020 la 16:15
Vitamina D este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos.
- Rolul vitaminei D
- Se poate administra și la femeile gravide?
În ultimii ani, oamenii de știință au dovedit importanța vitaminei D pentru procesele organismului. Mai mult, mulți nutriționiști o descriu ca o „vitamină minune”, deoarece s-a dovedit că oferă protecție împotriva cancerului de sân, a colonului, a prostatei și a altor tipuri de cancer.
Rolul Vitaminei D în organism
Rolul cheie al vitaminei D a fost dovedit la persoanele cu risc crescut de infarct miocardic sau la persoanele cu boli precum boala Alzheimer, diabetul sau hipertensiunea. Totodată, experții de la Harvard recomandă prudență atunci când se iau suplimente de vitamina D, deoarece nu sunt suficiente date colectate și organismul răspunde diferit la prea multă vitamina D.
Cine trebuie să ia vitamina D
În plus, absorbția vitaminei D variază de la o persoană la alta, iar vârsta persoanei și a regiunii este de asemenea importantă, deoarece deficitul de vitamina D la caucazieni este mai mare decât la africani sau asiatici.
Un aport suficient de vitamina D poate sa aiba un rol in a te mentine sanatos, aceasta protejează persoanele care suferă de urmatoarele afectiuni: boala cardiaca si hipertensiune arteriala, diabet, infectii si tulburari ale sistemului imun, cadere la persoanele varstnice, unele tipuri de cancer, cum sunt cancerul de colon, de prostata si mamar, scleroza multipla
Trebuie să înțelegem că nici abuzul de vitamina D nu este sănătos pentru corpul uman. Institutului American de Medicina, ne arată cum trebuie să arate cantitatea de vitamina D pe care trebuie sa o avem zilnic disponibilă în organism.
Cum se administrează vitamina D
La bebelușii între 0 și 12 luni se administrează 400 UI pe zi, persoanele cu varste cuprinse între 1 si 70 de ani, femei gravide si lauze - 600 UI/zi, iar la persoanele peste 71 de ani se administrează 800 UI/zi. Dozele pot fi ajustate de catre medic, in functie de nevoile individuale ale fiecarei persoane.
Pentru a sintetiza o cantitate suficientă de vitamina D, este necesar să expuneți brațele, spatele, fața și picioarele la soare timp de 10-15 minute, de 2-3 ori pe săptămână.
Citește și: Vitamina C. Totul despre proprietățile și beneficiile acidului ascorbic