Ciorbă sau supă? Care este mai bună pentru siluetă. Răspunsul dat de medicul Mihaela Bilic
Publicat pe 05.09.2022 la 21:45 Actualizat pe 05.09.2022 la 21:55
Ciorbă sau supă? Aceasta este întrebarea care stă pe buzele tuturor, mai ales în rândul doamenlor. Chiar dacă vorbim despre siluetă sau doar despre ce să consumăm în ton cu vremea de afară, mereu ne gândim ce ar fi mai bine să alegem. Așadar, cel mai bine ne lăsăm pe mâna specialiștilor, care vin cu răspunsul.
- Ciorbă sau supă, este întrebarea tuturor
- Medicul Mihaela Bilic îți spune ce preparat este mai potrivit pentru siluetă
Ciorbă sau supă?
Ciorba și supa sunt două preparate cu totul diferite. Fie că vorbim de gust sau doar de textură, știm că cele două nu au nimic în comun.
Spre deosebire de supă, ciorba este un amestec de legume, făinoase și carne diluate în multă apă. Ingredientele sunt vizibile pe intreaga suprafață, iar grăsimea nu poate fi ascunsă, aceasta ridicându-se la suprafața preparatului. Uleiul nu se poate amesteca cu apa, ciorba poate fi degresată foarte ușor, fie când e caldă fie după ce aceasta s-a răcit. În ciorbă putem pune cartofi, paste făinoase sau chiar orez, fără să ne gândim că acestea ne-ar putea afecta silueta.
Supa sau supa-cremă este în principiu o ciorbă de legume făcută la blender. Aceasta poate să conțină și carne, însă consistența ei cremoasă este dată de cartofi și de rădăcinoase. Ca să fie mai groasă și pentru un plus de gust, unele rețete conțin făină, unt sau chair smântână, ceea ce ne poate pune în pericol silueta. Din cauza că făina încorporează grăsimea, aceasta nu se mai poate vedea. Supa cremă nu poate fi degresată, așadar, ar fi bine să o gătiți voi.
Ciorba conține carne grasă, în schimb supa cremă are mai multe legume și smântână. Ca valoare energetică, avem 150 cal pentru un castron de ciorbă sau supă, echivalent cu o jumătate de porție de felul doi.
"Ricotta e urdă, mozarella e cașcavalExistă două sortimente de brânză pe care le-am adoptat de la italieni și le-am inclus în tradițiile culinare românești. Pentru că sunt nesărate și pline de zer, avem impresia că e vorba de brânză proaspătă, cu puțină grăsime și puține calorii.
În realitate mozarella nu e un caș dulce, ci un cașcaval. Se obține prin fierbere și frământare, se modelează în formă rotundă și apoi se ține la saramură. Un “ou” de mozarella are aprox 300 cal și 25% grăsime - mai mult decât brânza telemea! Puneți lângă ea o felie de pâine și o roșie și masa e gata.
Cu ricotta e altă poveste, seamănă cu urda românească, se obține din coagularea zerului de lapte. Este cea mai dietetică brânză, perfectă pentru sportivi sau cei aflați la cură de slăbire În principiu ar trebui să conțină doar proteine și minerale, fără nici un strop de grăsime. Doar că italienii au “îmbunătățit” rețeta și au adaugat 12% smântână.
Așa se explică de ce ricotta este cremoasă și dulce, iar urda noastră este înecăcioasă și sfărâmicioasă. Față de mozarella, în ricotta avem la jumătate și conținutul de grăsime și pe cel de proteine și numărul de calorii. Mozarella merge de minune cu pizza și salate, în schimb ricotta este ideală pentru paste. Nu depășiți 100g/ porție dacă țineți la siluetă.", a scris Mihaela Bilic pe pagina personală de Facebook.