Condimente care pot fi dăunătoare pentru organism. Ce trebuie să știi despre ele și cum poți să eviți efectele negative
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 27.05.2023 la 12:16
Actualizat pe 27.05.2023 la 12:16
Oamenii folosesc des condimentele și le adaugă în aproape toate preparatele pe care le gătesc. Puțini își imaginează mâncarea fără ele, fiind cele care dau un gust aromat. Însă, cîteva dintre ele pot deveni dăunătoare penntru organism, în anumite cazuri. Iată ce trebuie să știi despre ele și ce trebuie să faci să eviți problemele.
- Lista condimentelor dănătoare pentru organism
- Cum să eviți problemele de sănătate din cauza lor
Condimentele sunt importante pentru toate preparatele, iar oamenii încearcă să le diversifice cât mai mult, încât să obțină o mâncare delicioasă. Nu mulți oameni știu că acestea pot fi dăunătoare pentru organismul lor și le pot crea probleme, în anumite condiții. Majoritatea condimentelor pe care le folosesc oamenii pot să vină cu efecte negative, fără ca cei care le consumă să își dea seama.
Care sunt condimentele dăunătoare pentru organism
Specialiștii au decoperit atât beneficii ale acestor condimente, însă mai ales riscuri și complicații pe care le pot crea. Așa cum era de așteptat, secretul pentru o viață sănătoasă, dar ”condimentată”, stă în cantitatea pe care o folosești în mâncare sau chiar și preparate pentru iarnă. Tot ce trebuie să faci este să fii atent cât de mult adaugi din aceste ingrediente.
Lista condimentelor ”periculoase” se deschide cu menta. Aceasta este folosită atât în diferite preparate, deserturi, dar și în ceaiuri. Specialiștii o recomandă pentru liniștea creierului, însă în cantități mari poate să ducă la probleme. Menta poate să provoace insomnii și dereglări ale somnului. Din punct de vedere medical, poate să provoace inclusiv iritarea membranei mucoase a stomacului.
Ce poate să provoace convulsii
Un alt condiment care poate să devină dăunător este șofranul. Acesta este unul dintre cele mai scumpe condimente de pe piață și este considerat un ingredient de lux, având un preț amețitor. Însă, trebuie să fii atent la ce cantitate folosești, astfel încât să nu devină toxic. Specialiștii au menționat că cinci grame de șofran pot să te otrăvească.
Salvia este un condiment cu multe beneficii, iar medicii o recomandă foarte des. La fel ca și în cazul celorlalte, aceasta poate să te devină periculoasă dacă este adăugată în preparate în cantități mari. Salvia poate să provoace convulsii, tahicardie sau halucinații, astfel că este important să respecți cu strictețe cantitățile pe care le consumi.
Citește și: La ce folosește curcuma. Planta care vindecă cele mai întâlnite afecțiuni ale organismului