Condimentul pe care nu ar trebui să îl mai folosești în preparate. Puțini oameni știu cât este de nociv pentru sănătate
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 14.11.2023 la 18:41
Actualizat pe 14.11.2023 la 18:41
Condimentele și ierburile sunt definite ca substanțe derivate din plante care adaugă aromă oricărui fel de mâncare. Există însă un condiment care este considerat periculos. Potrivit specialiștilor, acesta este extrem de nociv pentru sănătate.
- Condimentul nociv pentru sănătate
- De ce nu ar trebui să îl mai folosești în preparate
O cantitate mică de condimente poate modifica dramatic un fel de mâncare, adăugând o aromă distinctivă ingredientelor altfel fade. Există însă un condiment care este considerat periculos pentru sănătate. Vorbim despre vegeta, unul dintre cele mai folosite condimente în bucătăriile din România și nu numai.
Condimentul pe care nu ar trebui să îl mai folosești în preparate
Nu se știe exact momentul în care oamenii au început să folosească primele ierburi și condimente ca agenți de aromă. De exemplu, despre usturoi și ceapă se știe că au fost documentate ca fiind folosite cu 4.500 de ani înainte de prezent. Pe atunci, oamenii foloseau condimente pentru a ajuta la conservarea alimentelor înainte de refrigerare.
Condimentele și ierburile au o importanță istorică și au fost cândva sursa unei mari puteri și bogății. Comercianții arabi au stabilit rute timpurii de comerț cu condimente. Grecii au extins rutele comerciale spre Mediterana. Imperiul Roman avea un mare control și putere cu comerțul cu mirodenii.
Națiuni maritime precum Portugalia, Spania, Olanda și Marea Britanie au intrat în comerțul lucrativ cu mirodenii și au purtat multe războaie pentru a-și păstra puterea. Pe măsură ce pe insulele tropicale au fost înființate plantații de piper, nucșoară, scorțișoară și alte mirodenii importante, monopolurile de condimente au fost desființate, scrie fs.usda.gov.
Potrivit specialiștilor, condimentele ca vegeta ar putea fi un pericol pentru sănătate, și asta pentru că acest condiment are în compoziție trei feluri de potențioatori de gust și aromă, printre care și glutamatul de amplificare a gustului. De asemenea, mai conține și MSG, care este un ingredient controversat, asociat deseori cu simptome ca durerile de cap și greață la persoanele sensibile.
Condimentul care previne cancerul
Turmericul este un condiment viu colorat folosit în mod tradițional în bucătăria indiană. Denumit uneori șofran indian, crește în mod natural în sud-estul Asiei și a fost folosit în scopuri medicinale de secole. „Pretenția de faimă” a turmericului este că conține un antioxidant puternic numit curcumină. Datorită curcuminei, turmericul are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, care pot juca un rol în reducerea riscului de apariție a mai multor boli, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă și cancerul, scrie health.com.
Potrivit nutriționistei Marina Sorokina, turmericul poate fi adăugat în orice supă, deoarece nu numai că va oferi culoare și un aspect mai apetisant preparatului, ci îl va face și mai sănătos.