Cum ajunge mustul să fie un pericol pentru sănătate. Cine nu trebuie să consume această băutură
Publicat pe 18.09.2022 la 09:50 Actualizat pe 18.09.2022 la 10:03
Românii au început deja să se bucure de mustul proaspăt, iar tentația de a consuma în cantități mai mari decât ar trebui este mare. Totuși, în cazul acestei băuturi din struguri există motive de îngrijorare, pentru că îți poate pune în pericol sănătatea și nu e vorba doar de efectele sale laxative.
- Cum poate fi mustul un pericol pentru sănătate
- Contraindicații și beneficii
Mustul, o băutură obținută din presarea strugurilor proaspăt culeși, este pe placul multor români și poate fi benefic pentru sănătate. În același timp, pentru anumite categorii de persoane sau atunci când cantitatea e prea mare, mustul devine un inamic de temut.
Cum devine mustul un pericol pentru sănătate
Pentru că e bogat în vitaminele A, B1, B2 și C, potasiu, magneziu, mustul are un efect revigorant și, totodată, ajută la detoxifierea organismului şi la stimularea imunităţii, potrivit cetipicagreu.ro.
Din păcate aceste beneficii pălesc în fața contraindicațiilor în cazul anumitor categorii de persoane. Nu e recomandat consumul de must pentru:
- Persoanele cu probleme de greutate. Pentru că are un conținut mare de zahar și este foarte bogat din punct de vedere caloric, mustul poate duce la luarea în greutate. Se consideră că un pahar mic de must este echivalentul unui kilogram de struguri.
- Diabetici. Are foarte mult zahăr în compoziție, aproximativ 280 grame/litru, astfel, mustul este contraindicat diabeticilor sau celor curezistență la insulină.
- Femeile însărcinate și copiii cu imunitate scăzută. Pentru că mustul este obținut din struguri nespălați de cele mai multe ori, ar trebui să fie consumată cu moderație de către femeile însărcinate și interzisă copiilor cu un sistem imunitar deficitar.
- Șoferi. Pe zi ce trece, concentrația de alcool din must crește. În prima zi după ce a fost stors din struguri, mustul nu conține deloc alcool sau cel mult 1%, după 3-4 zile fermentează, prinde un gust ușor acrișor, iar gradul de alcoolemie ajunge la 4%.
În cele din urmă, amintim că mustul e cunoscut pentru proprietățile sale laxative, iar consumul în exces duce la episoade diareice.