Cum alegi factorul de protecție solară potrivit pielii tale?
Publicat pe 13.06.2019 la 13:25 Actualizat pe 13.06.2019 la 13:27
Mai mult ca în orice alt sezon, loțiunea de plajă cu factor de protecție solară este un must-have pe timpul verii. În acest anotimp, suntem expuși unei cantități considerabile de raze ultraviolete, care, fără a fi filtrate de cremele cu SPF, pot genera la nivelul pielii reacții foarte nocive pentru organism. Ca atare, în goana după un bronz uniform și de durată nu ar trebui să neglijăm sănătatea tenului și de fapt, a întregului țesut cutanat și să folosim, de fiecare dată când ieșim în soare, o cremă cu SPF potrivit.
Mai mult ca în orice alt sezon, loțiunea de plajă cu factor de protecție solară este un must-have pe timpul verii. În acest anotimp, suntem expuși unei cantități considerabile de raze ultraviolete, care, fără a fi filtrate de cremele cu SPF, pot genera la nivelul pielii reacții foarte nocive pentru organism.
Ca atare, în goana după un bronz uniform și de durată nu ar trebui să neglijăm sănătatea tenului și de fapt, a întregului țesut cutanat și să folosim, de fiecare dată când ieșim în soare, o cremă cu SPF potrivit.
Ce este factorul de protecție solară?
Factorul de protecție solară indică scorul de eficiență a unei creme dedicate, împotriva radiațiilor solare. Dacă în mod normal pielea ta ar căpăta arsuri după 10 minute de stat la plajă, aplicarea unei loțiuni cu SPF 15 îți va permite să te bucuri de ultraviolete pentru o durată de aproximativ 15 ori mai mare. Desigur, aceasta este o estimare brută, care prezintă fluctuații în funcție de tipul de piele al fiecăruia dintre noi, dar și de intensitatea luminii soarelui sau de cantitatea de loțiune de protecție utilizată.
Pentru cea mai bună protecție, experții recomandă folosirea unui agent de protecție solară SPF de minim 15, în condițiile în care se aplică o cantitate suficientă și doar dacă se realizează o reaplicare la fiecare două ore.
Pentru a-ți face o idee, pentru fiecare aplicare ar trebui să utilizezi aproximativ 30 de grame de loțiune de protecție solară. Potrivit studiilor, majoritatea oamenilor utilizează cel mult o jumătate din cantitatea recomandată. În acest mod, eficacitatea cremei de protecție este redusă considerabil.
Ce spun specialiștii?
Dacă îți dorești să eviți efectele neplăcute ale soarelui, indicat este să te asiguri că alegi un produs al cărui ecran de protecție solară să fie de minim 30. Produsele cu SPF 15 filtrează circa 93% dintre razele UVB, cele cu SPF 30 țin departe razele solare în proporție de 97%, în timp ce loțiune cu factor de protecție de peste 50 oferă o protecție de aproape 100%.
Conform medicilor dermatologi, cremele cu factor de protecție solară 15 sunt potrivite doar pentru alte sezoane și nu pentru vară, atunci când razele de soare sunt foarte puternice.
Cremele de protecție cu spectru larg, salvarea din fiecare vară
Pentru a evita leziunile pielii și, implicit, arsurile solare, alege o cremă de protecție solară cu spectru larg. Produsele pe a cărei etichetă este specificată această sintagmă protejează pielea atât împotriva razelor UVA cât și a celor UVB. Razele UVB sunt principala cauză a arsurilor solare și a cancerelor cutanate. Pe de altă parte, radiațiile UVA se numără printre factorii de risc ai îmbătrânirii premature și cresc, la rândul lor, riscul de declanșare al carcinomului cutanat.
Loțiunile SPF rezistente la apă - mit sau adevăr?
În urmă cu mai bine de 6 ani, Academia Americană de Dermatologie a reglementat schimbarea etichetelor utilizate pentru produsele de protecție solară. Potrivit noilor modificări, toate cremele de plajă trebuie să fie denumite ”creme de protecție solară”. De asemenea, tot în 2013 s-a interzis folosirea sintagmelor precum ”rezistent la apă”, pe etichetele acestor categorii de produse, având în vedere că ele își pierd eficiența la contactul cu apa mării sau cu picăturile de transpirație. Prin urmare, loțiunile care conțin SPF pot fi clasificate drept ”rezistente la apă” doar dacă se menționează durata de timp pentru care se aplică această proprietate a lor.