Cum folosim corect îngrășămintele pentru fertilizarea solului 

Cum folosim corect îngrășămintele pentru fertilizarea solului

Fertilizarea solului este o etapă importantă din pregătirea culturilor. Realizată cu ajutorul îngrășămintelor aplicate prin tehnici speciale, fertilizarea se află în capul listei atunci când vorbim despre factorii care influențează o recoltă bogată. Din fericire, există diverse moduri de a fertiliza pământul, iar magazinele de specialitate oferă o varietate de îngrășăminte foarte eficiente în acest sens.

Află în continuare mai multe detalii despre rolul îngrășămintelor în fertilizarea solului și descoperă cum le poți folosi corect.

Când trebuie fertilizat solul

Fertilizarea solului trebuie să aibă loc toamna și/sau primăvara, înainte ca acesta să fie arat și pregătit pentru însămânțat (procedură cunoscută drept fertilizare de bază). Unul dintre cele mai bune îngrășăminte care poate fi folosit toamna este gunoiul de grajd. Grație compoziției pe care o are, acesta favorizează eliberarea substanțelor nutritive, atât de necesare dezvoltării plantelor. 

În completarea sau în lipsa acțiunii acestor îngrășăminte organice pot fi folosite și îngrășăminte chimice. Acestea acționează rapid, oferă rezultate vizibile în scurt timp și, în plus, conțin aportul optim de substanțe nutritive de care solul are nevoie, putând fi dozate în funcție de tipul culturii sau de stadiul de creștere. 

Atunci când fertilizarea se face primăvara, în perioada grapatului și a cultivatului, se recomandă soluții care conțin substanțe nutritive mai ușor solubile decât cele folosite toamna. O altă regulă de bază a fertilizării de primăvară este că aceasta se face doar pentru legumele târzii, nu și pentru cele timpurii. 

În ceea ce privește perioada de administrare a substanțelor de fertilizare, aceasta este influențată de caracteristicile fizice ale terenului. De asemenea, în cazul culturilor de legume, folosirea îngrășămintelor se va face în funcție de perioada de vegetație a plantelor. O soluție utilizată frecvent constă în aplicarea acestora în două faze, respectiv: prima la 10-15 zile de la plantare, iar cea de-a doua în intervalul de creștere intensivă a plantelor. Opțional, poți fertiliza solul și într-un al treilea moment important din formarea recoltei, mai exact în etapa apariției fructelor. 

Ce trebuie să știi despre administrarea îngrășămintelor

Pentru a înțelege mai bine acțiunea îngrășămintelor, trebuie să știi că elementele nutritive sunt absorbite de către plante prin două căi - prin rădăcini (îngrășăminte care se extrag din sol) și prin frunze (extrase din soluțiile foliare). 

De asemenea, e foarte important de reținut faptul că fiecare dintre plantele leguminoase au nevoi diferite în ceea ce privește administrarea îngrășămintelor. Cerințele diferă, însă, și în funcție de concentrația solului, dar și de etapa de vegetație. În aceste condiții, există două aspecte care necesită o atenție specială, iar acestea sunt: forma de administrare a îngrășămintelor, dar și aportul dintre elementele nutritive. Astfel, pentru fertilizarea de bază (care are loc toamna) se folosesc adesea îngrășăminte solide, în timp ce pentru cea de primăvară sunt mai potrivite cele lichide. 

Este important ca fertilizările să aibă loc în doze repetate și moderat, la un interval de timp mic, pentru a nu afecta dezvoltarea plantelor. 


facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro