Cum poți scăpa de viespile din curte. Trucul care va ține insectele la distanță
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 11.06.2024 la 23:57
Actualizat pe 20.06.2024 la 23:40
A venit vara, iar insectele se regăsesc peste tot. Dacă îți dorești să stai în curte alături de cei dragi, dar viespile te-ar putea deranja, există o metodă simplă pentru a le ține la depărtare. Trucul de mai jos te va ajuta să elimini insectele și să oferi un aer proaspăt locului.
- Cum poți scăpa de viespile din curte
- Trucul care îi va scăpa pe români de insecte
Pentru a ține viespile departe de curte, există o metodă foarte eficientă pentru acest lucru. Se pot planta diverse plante care, pe lângă faptul că înfrumusețesc locul, te ajută să scapi de insecte.
Ce plante te scapă de viespi
Menta - Menta are un miros puternic care descurajează viespile. Poate fi plantată în ghivece sau direct în sol, dar este bine să ții cont că poate deveni invazivă.
Cimbrul - Cimbrul emite un miros plăcut pentru oameni, dar neplăcut pentru viespi. Este ușor de cultivat și întreținut.
Rozmarinul - Rozmarinul este o plantă aromatică ce poate ține la distanță viespile și alte insecte nedorite.
Eucaliptul - Uleiul de eucalipt este cunoscut pentru proprietățile sale de respingere a insectelor, iar plantarea eucaliptului în curte poate ajuta la ținerea viespilor departe.
Busuiocul - Busuiocul este o altă plantă aromatică ce poate acționa ca un repelent natural pentru viespi.
Gălbenelele - Gălbenelele sunt flori frumoase care nu numai că adaugă culoare grădinii tale, dar și resping viespile datorită mirosului lor specific.
Lavanda - Lavanda are un miros plăcut pentru oameni, dar respinge multe insecte, inclusiv viespile.
Lămâița - Cunoscută și sub numele de iarba de lămâie, această plantă emite un miros de lămâie care descurajează viespile.
Pe lângă plantarea acestor plante, este util să menții curtea curată, să îndepărtezi sursele de hrană și apă pentru viespi și să sigilezi orice crăpături sau găuri în structurile din jurul casei unde viespile și-ar putea face cuiburi.
Curiozități despre viespi
Viespile sunt insecte fascinante și complexe, cu numeroase trăsături interesante și comportamente unice. Există peste 30.000 de specii de viespi cunoscute în lume. Insectele pot fi solitare sau sociale, cele din urmă trăind în colonii asemănătoare albinelor.
Sunt prădători naturali ai multor dăunători agricoli și joacă un rol crucial în controlul populațiilor de insecte. Unele specii sunt polenizatori, contribuind astfel la fertilizarea plantelor.
Folosesc diverse materiale pentru a-și construi cuiburile, inclusiv noroi, lemn mestecat și salivă. Unele viespi, precum cele din genul Polistes, construiesc cuiburi din hârtie, pe care o fabrică din lemn mestecat amestecat cu saliva lor.
Viespile sociale au un sistem ierarhic bine definit, cu o regină responsabilă de reproducere și lucrătoare care îngrijesc cuibul și adună hrană. Ele comunică prin feromoni și comportamente complexe pentru a coordona activitățile coloniei.
Există viespi parazitoide care își depun ouăle în sau pe corpul altor insecte. Larvele lor se hrănesc cu gazda, de obicei ucigând-o în proces.
Acest comportament le face foarte utile în controlul biologic al dăunătorilor agricoli.
CITEȘTE ȘI: Ce se pune la rădăcina roșiilor pentru un rod mai bogat. Truc pentru toți cei care au o grădină