Cum să-ți amintești ce ai citit. Ce să faci ca să ai ținere de minte
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 06.04.2023 la 09:16
Actualizat pe 06.04.2023 la 09:16
Dacă uiți ceea ce ai citit, trebuie să știi că îți poți îmbunătăți memoria înțelegând cum funcționează și schimbând câteva obiceiuri pe care le ai în timpul lecturii. Iată ce poți face ca să ai ținere de minte și să nu mai uiti detalii importante pe care le-ai citit.
- Cum să-ți amintești ce ai citit
- Ce să faci ca să ai ținere de minte
De ce unele persoane par să poată citi o carte o singură dată și să țină minte fiecare detaliu pentru totdeauna, în timp ce alții se chinuie să-și amintească chiar și titlul, la câteva zile după ce l-au citit?! Răspunsul este simplu, dar nu ușor. Potrivit specialiștilor, obiceiurile bune de lectură nu numai că te ajută să citești mai mult, dar te ajută să și memorezi.
Cum să-ți amintești ce ai citit
Simți invidie față de persoanele care par să-și amintească tot ce citesc? Nu mai face asta! Nimeni nu-și amintește chiar „totul”. De fapt, potrivit specialiștilor, ”cititorii” străluciți știu să izoleze cele mai importante părți ale cărților și, în acest fel, își pot petrece timpul amintindu-și ideile, faptele și alte detaliile care contează. Odată ce au identificat doar cele mai importante informații, folosesc cea mai bună știință a memoriei pentru a o introduce fără efort în memoria pe termen lung. În felul acesta, creierul își va aminti automat mai multe din informațiile incidentale pe care nu le memorezi atunci când citești în acest fel. Oricine poate face acest lucru.
Înainte de a deschide o carte, ar trebui să vă familiarizați cu ceea ce urmează să citiți. Acest lucru se aplică în mod egal pentru ficțiune și non-ficțiune. Nu trebuie să fie un proces de cercetare lung și îndelungat. De obicei, doar citirea introducerii este suficientă.
Concentrează-te! Nu lăsa televizorul aprins „în fundal”, nu îți verifica telefonul, nu găti cina cu o mână și ține cartea cu cealaltă. Concentrează-te în întregime și exclusiv pe ceea ce citești. Sigur, s-ar putea să îți ia luni întregi să termini o carte,dacă o citești în rafale de zece minute, dar asta este.
Gândește-te la ceea ce citești. Multe persoane citesc pasiv, iar acest lucru nu este neapărat unul bun. Care este cel mai simplu mod de a-ți stimula creierul?! Provoacă-l! Găsiți modalități de a-l pune în funcțiune.
Citește cu voce tare! Potrivit specialiștilor, citirea cu voce tare oferă creierului modalități suplimentare de a codifica și de a reține informațiile. Pe lângă faptul că vă amintiți că ați citit vizual cuvintele, aveți ocazia să vă amintiți că le-ați auzit și le-ați produs. Acest lucru este deosebit de important dacă sunteți un cursant auditiv, adică o persoană care învață cel mai bine ascultând, mai degrabă decât citind, dar va fi util pentru oricine.