Cum se face vinul fiert. Cea mai bună rețetă pentru Sărbători
Publicat pe 06.12.2021 la 18:19 Actualizat pe 06.12.2021 la 18:19
Vinul fiert, băutura consacrată a sărbătorilor. Miros de brad, portocală și vin fiert. Așa s-ar descrie perioada dintre Crăciun și revelion în casele tuturor românilor. Și totuși sunt multe rețete de vin fiert. Noi avem toate secretele acestui preparat.
- Secretele unui vin fiert gustos și aromat
- Rețeta tradițională de vin fiert cu scorțișoară
Vinul fiert este băutură ce se prepară din vin zahăr și condimente diverse, în funcție de dorința fiecărui consumator. Cu toate acestea, există niște reguli ce trebuie respectate pentru ca rezultatul să fie cel așteptat.
Cum se face vinul fiert ca să iasă aromat și gustos?
Vinul se pune la fiert, la foc mic. În momentul când acesta este cald se adaugă zahărul și se amestecă foarte bine, până când acesta se topește. Se pun apoi mirodeniile și se mai lasă câteva minute pe foc pentru a se pătrunde aromele. Se oprește focul și se păstrează la cald pentru a fi consumat fierbinte. Pentru un vin aromat și gustos principala recomandare este aceea ca mirodeniile să fie adăugate după ce zahărul s-a topit.
Ce condimente se mai pot pune la vinul fiert
Iată lista condimentelor ce pot fi adăugate în vinul fiert. Există o multitudine de variante, însă specialiștii recomandă să nu folosim mai mult de 3 pentru aceeași rețetă.
- anason
- piper
- ienibahar
- scorțișoară
- coajă de portocală
- coajă de lămâie
- ardei iute sau chilli
- coajă de lime
- esență de vanilie
- ghimbir
Cât trebuie să fiarbă vinul
Vinul se lasă întotdeauna la foc mic, chiar și atunci când se adaugă condimentele. Licoarea se aduce doar până la punctul de fierbere. Dacă clocotește, alcoolul se evaporă și astfel se pierde aroma.
Cât zahăr se pune la vinul fiert
Experții recomandă ca zahărul să nu fie nicidecum într-o cantitate mare. Dacă ar fi așa, aromele ar fi acoperite. În cazul în care se dorește se pot adauga felii de portocale sau de mere care se lasă la fiert pentru cel mult 2 minute. De asemenea este foarte important să se respecte ordinea în care se adaugă condimentele.
Cum alegi vinul pentru fiert
Nu există sortiment de vin care să nu fie potrivit pentru fiert. Poate fi alb, roșu sau rosé. Cu toate acestea ar fi de preferat să nu fierbem un vin scump. Pe de altă parte experții în domeniu spun că un vin mai puțin bun nu va fi niciodată ”reparat” dacă devine vin fiert.
Rețeta tradițonală de vin fiert cu scorțișoară
Cea mai veche, dar și cea mai folosită rețetă e cea de vin fiert cu scorțișoară.
Ingredientele de care este nevoie:
-1 sticlă de vin roșu
- 2-3 linguri de zahăr
- 2-3 batoane de scorțișoară
- felii de portocală și măr opțional
Mod de preparare:
Se pune vinul la fiert într-o oală foarte curată. Se lasă la foc mic până în momentul în care s-a încălzit bine, dar nu fierbe. Atunci se adaugă zahărul și se amestecă bine, până când se topește de tot. Apoi se adaugă batoanele de scorțișoară. Se lasă pe foc aproximativ 5 minute până când se pătrund foarte bine aromele. Se oprește focul, se scot batoanele de scorțișoară și asta e tot. Se servește cald.
Celebrul vin fiert își are originea în vremurile romane, când rețeta era formată din vin, miere și șofran. Rezultatul? Un real ”nectar al zeilor”