Cum se prepară creveții! Cele mai delicioase 5 rețete
Publicat pe 22.02.2021 la 16:46 Actualizat pe 22.02.2021 la 16:47
Unul dintre cele mai bune preparate, creveții vor fi vedetele mesei în orice ocazie. Există mai multe tipuri de a găti aceste fructe de mare, dar noi vă prezentăm doar 5 dintre ele.
- Cele mai bune și rapide rețete cu creveți
- Cum să prepari fructele de mare
- Top 5 preparate gustoase din creveți
Când creveții sunt gătiți cum trebuie, aceștia devin o adevărată delicatesă. Și deși sunt destul de greu de curățat, efortul merită de fiecare dată. Atenție! Înainte de a găti creveții, asigurați-vă că dunga neagră de pe spatele creveților este complet îndepărtată, deoarece aceea nu este șira spinării, ci intestinul gros.
Creveți cu usturoi
Ingrediente
1.5kg creveți congelați
1 ardei roșu gras
8-10 caței usturoi
5 linguri ulei masline
1 vârf cuțit fulgi ardei iute sau un ardei iute uscat
sare
pătrunjel
1 jumătate de lămâie
Mod de preparare
Se curăță creveții cu atenție, îndepărtându-se capul și picioarele. Se incinge uleiul și se pun la călit împreună ardeiul gras și usturoiul tocate foarte mărunt și fulgii de chilli/ardeiul iute tocat, până se îmoaie. Se adaugă creveții curățați, se mai lasă pe foc 3-4 min până aceștia capătă o culoare roz, se oprește focul și se stoarce lămâia. Se servește cu pătrunjel proaspăt tocat.
Creveți prăjiți în unt și usturoi
Ingrediente
10-15 creveţi
50 g de unt
3 căţei de usturoi
1/2 limetă
sare şi piper
Mod de preparare
Se curăță creveţii, apoi se pune o tigaie la încins în care se pune unt. Lăsăm să se topească şi zdrobim usturoiul şi îl adăugăm în untul încins. Se adaugă creveții și îi prăjim până se fac rozali. Adăugăm zeama de la limetă şi asezonăm. Scoatem creveţii din tigaie şi-i punem în farfurie. Turnăm sosul de unt şi limetă peste ei.
Supă chinezească de creveți cu tăiței
Ingrediente
5 creveți întregi argentinieni
100 g tăiței udon
50 g spanac proaspăt
10 fructe goji uscate
3 ghimbir proaspăt
2 caței usturoi
1 bucată lemn scorțisor (nu scorțișoară)
2 bucăți anason stelat
2 linguri sos de soia
2 linguri sos de pește
1 linguriță ulei de susan
1 litru apă
Mod de preparare
Scoateți capetele de la creveți, dar păstrați cozile întregi și lăsați-le deoparte. Indepărtați picioarele. Puneți pe un șervetel cozile de creveți.
Umpleți o oală cu apă și puneți în ea capetele de creveți, feliile de ghimbir, cațeii de usturoi întregi, fructele goji, lemnul de scorțișor și anasonul stelat. Puneți oala pe foc și fierbeți timp de 10 minute. Atentie! Adăugați scortișor, nu scorțișoară!
Cu ajutorul unei spumiere, îndepărtați spuma formată la suprafața supei. După cele 10 minute strecurați supa și aruncați resturile. Separat, fierbeți tăițeii udon conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Scurgeți tăițeii de apă.
Puneți supa înapoi în oala, adaugați cozile de creveți și mai fierbeși timp de 5 minute. La sfârșit adaugați sosul de soia, sosul de pește și uleiul de susan. Adaugați tăițeii în supă împreună cu spanacul. Stingeți imediat focul.
Într-un bol mare asezați tăițeii, spanacul și presărați câteva fructe goji uscate. Asezați pe deasupra cozile de creveți. Turnați cu grijă supa peste toate.
Coktail de creveți
Ingrediente
3 linguri unt
1kg creveți proaspeți
4-6 catei de usturoi tocat
O mana patrunjel tocat
3 linguri zeama lamaie
200g baby salad
200g maioneza
4 lingurite coaja lime
Zeama de la o lima
1 ardei chilli
Mod de preparare
Se pune la fiert un vas mare cu apă, sare, și puțina zeamă de lămâie. Când a fiert se ia de pe foc și se țin creveții în apa oparită 3 minute, apoi se scot și se scurg bine.
Într-o tigaie mare se lasă untul la topit, pe foc mic timp de 30-45 de secunde. Se adaugă creveții și usturoiul și se prepară un sote pe foc mediu. Se lasă tigaia pe foc timp de 4-5 minute, întorcând creveții de pe o parte pe alta până devin roz.
Se adaugă pătrunjelul, zeama de lămâie, sarea și se amesteca bine. Se ia de pe foc. Într-un bol se amestecă salata, coaja de lămâie, zeama de lămâie și chilli și se adaugă creveții.
Creveți la grill
Ingrediente
1 kg. de creveți
usturoi
unt
lămâii
ardei iute măcinat
pătrunjel sau coriandru proaspăt
Mod de preparare
Fiecare crevete se crestează cu cuțitul începând de sub cap până la coadă, se pune întreg pe grill. Când este gata se pune sosul fierbinte de unt și se mai lasă puțin să fiarbă în sos. Se serveste imediat. Se scot de pe grill, se aseazã pe farfuria de servit și se toarnă sos de unt peste. Deasupra se pune verdeață tocată.
Citește și: REȚETE cu fructe de mare: Frigărui de creveți cu lămâie și usturoi