Cum se scrie corect: „iaht”, „iact” sau „iacht”? Mulți români greșesc când folosesc acest cuvânt
Publicat pe 01.12.2023 la 14:58 Actualizat pe 01.12.2023 la 14:58
Limba română se caracterizează prin complexitatea sa, putând părea extrem de dificilă pentru cei care nu o cunosc și provin din străinătate. Chiar și vorbitorii nativi români comit adesea erori gramaticale, iar astăzi îți vom explica cum se scrie corect: „iaht”, „iact” sau „iacht”. Mulți români greșesc când folosesc acest cuvânt. Iată cum se scrie corect acest cuvânt!
- Cum se scrie corect: „iaht”, „iact” sau „iacht”
- Nu mulți români știu varianta corectă
Desigur că nu pare, dar limba română poate prezenta provocări în unele contexte. Astăzi ne propunem să clarificăm modul corect de a scrie termenii „iaht”, „iact” sau „iacht”, având în vedere că mulți vorbitori de limba română comit erori în redactarea acestui cuvânt.
Cum se scrie corect: „iaht”, „iact” sau „iacht”
Forma corectă este „iaht”. Este un cuvânt care reflectă ortografia corectă în limba română pentru a desemna un vas de agrement sau de lux. Cuvântul „iaht” provine din limba franceză („yacht”) și a fost împrumutat în limba română, adaptându-se la regulile ortografice ale acesteia.
Formele „iact” sau „iacht” nu respectă normele limbii române și nu sunt recunoscute ca fiind variante corecte. Câteva exemple în care se folosește cuvântul „iaht” sunt următoarele: „Bogătașul om de afaceri și-a petrecut vacanța pe un iaht luxos în Marea Egee”; „Evenimentul de caritate a fost organizat pe un iaht privat, iar fondurile strânse au fost donate pentru susținerea copiilor nevoiași”; În port se aflau aliniate mai multe iahturi spectaculoase, fiecare cu un design unic; „Proprietarul iahtului a participat la regatele de elită din Monaco cu ambarcațiunea sa de lux”.
Cum se scrie corect: „frimituri”, „firmituri” sau „firimituri”
Acum îți vom spune cum se scrie corect: „frimituri”, „firmituri” sau „firimituri”. Conform DOOM, cuvântul corect este „firimitură”, în timp ce pluralul său este firimituri. Cuvântul „firimituri” s-a format prin derivare, de la cuvântul fărâmă + sufixul –ătură.
Variantele „frimituri” și „firmituri” nu sunt considerate corecte din punct de vedere ortografic, cu toate că ele sunt utilizate de multe persoane în mod obișnuit.