Cum treci corect pe sub masa din biserică, în Vinerea Mare. Un preot a explicat unde greșesc oamenii: ”Vor să arate o...”
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 14.04.2023 la 08:23
Actualizat pe 14.04.2023 la 08:23
Credincioșii se pregătesc sufletește de slujba din Vinerea Mare, iar unul dintre obiceiurile care nu poate să lipsească este trecutul pe sub masă. Chiar dacă fac asta de ani întregi, puțini români știu cum trebuie să treacă corect. Din acest motiv, un preot a spus unde este greșeala și la ce trebuie să fie atenți.
- Cum treci corect pe sub masa din biserică în Vinerea Mare
- La ce trebuie să fii atent
Vinerea Mare este o zi importantă și cu o mare încărcătură divină pentru credincioși, astfel că mersul la biserică este o activitate de la care nu pot să lipsească. Toată lumea știe că acest lucru presupune și trecerea pe sub masă, iar puțini oameni sesizează aceste greșeli în timpul slujbei. Însă, acum a venit momentul să fie evitate, deoarece un preot a explicat cum se face corect acest lucru.
Cum treci corect pe sub masa din biserică în Vinerea Mare
Preoții sesizează greșelile oamenilor atunci când merg la biserică de Paște, mai ales când vine vorba despre tradiții și obiceiuri. Dincolo de gândurile bune și sufletul curat cu care vin credincioșii în locul sfânt, aceștia trebuie să știe și cum se desfășoară lucrurile. Trecerea pe sub masă este cea care le poate da bătăi de cap, chiar dacă la prima vedere pare o activitate simplă.
Ei bine, un preot a spus că trecerea pe sub masă în Vinerea Mare trebuie să se facă în genunchi. Acest lucru simbolizează și exprimă venerația și recunoștiință pentru moartea lui Iisus pentru omenire. Oamenii trebuie să stea într-o anumită poziție din care să transmită cel mai bine aceste sentimente, conform regulilor bisericești.
Ce semnifică această activitate
Oamenii au păstrat obiceiul de a trece pe sub o masă pe care este pus Sfântul Epitaf, cu icoana care ilustrează punerea în mormânt. Ei bine, acest lucru simbolizează recunoștiința și mulțumirea pentru faptul că Iisus a murit pentru omenire, dar și coborârea și ridicarea din groapa morții.
Citește și: Ce pățesc femeile care nu se spovedesc și împărtășesc înainte de Paște. Ce spun preoții ortodocși