De ce apar petele galbene de pe perne sau de pe saltele. La ce riscuri te expui
Publicat pe 22.11.2023 la 16:50 Actualizat pe 22.11.2023 la 16:50
Probabil ai văzut și tu măcar o dată pete galbene pe perne sau pe saltele și te-ai întrebat de ce au apărut. Ei bine, noi îți vom explica tot ce trebuie să ai în vedere despre acest lucru. Iată de ce apar, dar și la ce riscuri te expui!
- Motivele pentru care apar petele galbene de pe perne sau de pe saltele
- Riscurile la care te expui
De ce apar petele galbene de pe perne sau de pe saltele. Mulți români își pun această întrebare, iar noi îți vom explica motivele, dar și la ce riscuri te expui.
Motivele pentru care apar petele galbene de pe perne sau de pe saltele
Petele galbene de pe saltele sau perne sunt date de transpirația de pe timpul nopții, sebum, uleiul natural, produsele pentru păr și față, dar și murdăria ce se acumulează pe timpul zilei. La acest efect se mai adaugă dormitul cu părul ud sau salivatul în somn.
Consecințele pentru pielea sensibilă, dar și pentru mediul în care ești sunt următoarele: iritațiile și apariția leziunilor acneice, expunerea continuă la alergeni, posibil mucegai dezvoltat în umiditate.
Cum să cureți pernele sau saltele de petele galbene
Curățarea pernelor sau saltelelor de petele galbene poate fi realizată în câțiva pași simpli. Pentru a le curăța ai nevoie de: detergent delicat sau pentru rufe sensitive, apă caldă, bicarbonat de sodiu, perie de curățare delicată și un prosop absorbant.
Scoate cearceaful sau husa și spală-l separat conform instrucțiunilor de pe etichetă. Folosește un aspirator cu o perie atașată pentru a îndepărta murdăria și resturile de pe suprafața pernelor sau saltelelor.
Dacă petele sunt proaspete, încearcă să îndepărtezi orice exces de lichid cu un prosop absorbant sau hârtie igienică. Nu freca petele, deoarece acest lucru poate face ca acestea să pătrundă mai adânc în material.
Amestecă o cantitate mică de detergent delicat cu apă caldă într-un recipient. Folosește o perie de curățare delicată pentru a aplica amestecul de curățare pe pete. Masează ușor cu mișcări circulare, concentrându-te pe pete. Evită umezirea excesivă a pernelor sau saltelelor pentru a preveni dezvoltarea mucegaiului.
Șterge cu o cârpă umedă pentru a îndepărta excesul de soluție de curățare. Lasă pernele sau saltelele să se usuce complet într-un loc bine aerisit, evitând expunerea directă la soare, care poate afecta culorile materialelor. Dacă este posibil, lasă ferestrele deschise pentru a facilita uscarea și aerisirea.
Dacă mirosurile persistă presăra bicarbonat de sodiu pe suprafața pernelor sau saltelelor și lasă-l să acționeze timp de câteva ore. Aspiră apoi bicarbonatul de sodiu pentru a îndepărta mirosurile neplăcute.
Citește și: Cum să speli perdelele de duș cu bicarbonat de sodiu. Trucul care te va ajuta la curățenia pentru Crăciun