Cât de des trebuie să înlocuiești pernele pe care dormi. Pot conține numeroase bacterii
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 09.09.2023 la 19:07
Actualizat pe 09.09.2023 la 19:07
Pernele ne ajută să avem un somn odihnitor, însă ele se uzează odată cu trecerea timpului. Pentru a nu dezvolta probleme în ceea ce privește alergiile sau acneea, ele se schimbă la un anumit interval de timp.
- Cât de des trebuie să înlocuiești pernele pe care dormi
- Riști să-ți pui sănătatea în pericol
De perne avem cu toții nevoie pentru a dormi, dar și pentru a orna patul cât mai frumos. Ele sunt de diferite tipuri, forme și umpluturi, astfel că ne fac să avem un somn perfect. Alături de ele, materialul din care este compusă lenjeria de pat are un rol important. Totuși, pernele trebuie să le schimbăm la odată la un interval de timp fiindcă nu mai au aceleași calități.
Cât de des se înlocuiesc pernele
Pentru a avea o viață sănătoasă, avem nevoie și de un somn de calitate. Optimizarea mediului pentru momentul în care ne vom pune în pat este foarte important, astfel că temperatura trebuie să fie optimă, calitatea lenjeriilor de pat să fie una superioară, dar și pernele sunt importante.
Petrecem câteva ore zilnic cu capul pe pernă, iar ea trebuie să fie curată și de calitate. Dacă perna nu este schimbată într-un interval optim de timp, riscăm la alergii sau erupții cutanate sau dureri de gât. Experții recomandă schimbarea lor la un an sau doi, astfel evitați riscul să existe alergeni.
Dacă vă treziți cu dureri de gât înseamnă că perna nu vă mai oferă suportul necesar și ar trebui schimbate. Totodată, îngălbenirea excesivă a materialului este un factor care duce la nevoia schimbării.
În timp ce anumite materiale sunt mai durabile, pernele din poliester rezistă doar un an. Una fabricată din latex ține până la trei ani. Pe lângă tipul de material, calitatea și densitatea joacă un rol important. Ele se și curăță, putând fi spălate la mașină, apoi lăsate la uscat.
De ce trebuie să înlocuiești perna
Deși poate fi o bătaie de cap înlocuirea pernelor, ele îți pot provoca diverse afecțiuni și probleme. O pernă mai veche poate conține acarieni, ciuperci sau alți alergeni, astfel că poate dezvolta erupții sau alergii. Este recomandat să investești într-o pernă antimicrobiană care lasă materialul să respire și previne alergiile care se pot declanșa.
CITEȘTE ȘI: Simptomul necunoscut al cancerului. Îl poți observa pe lenjeria de pat, în fiecare dimineață