De ce e bine să consumi ridichi des. Ce beneficii au aceste legume pentru organism
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 08.04.2024 la 07:34
Actualizat pe 08.04.2024 la 07:34
Data viitoare când mergi la cumpărături, pune în coș și câteva legături de ridichi. Dacă nu știai până acum, aceste legume au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Află din rândurile de mai jos despre ce este vorba.
- Ridichile ajută la prevenirea cancerului
- Conțin compuși care previn dezvoltarea tumorilor
Ridichile fac parte din familia de plante Brassica. Aceste legume crucifere sunt pline de antioxidanți care modifică modul de reproducere a celulelor canceroase, astfel că pot reduce riscul de cancer. Sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamina C. Sunt pline de fibre, dar sărace în calorii.
De ce e bine să consumi ridichi des
Așa cum menționam și în rândurile de mai sus, consumul de legume crucifere, cum ar fi ridichile, poate ajuta la prevenirea cancerului. Potrivit Institutului Linus Pauling, legumele crucifere conțin compuși care sunt descompuse în izotiocianați atunci când sunt combinate cu apă. Izotiocianații ajută la epurarea organismului de substanțele care cauzează cancerul și previn dezvoltarea tumorilor.
Un studiu din 2010 a descoperit că extractul de rădăcină de ridiche conține mai multe tipuri de izotiocianați care au provocat moartea celulelor în unele linii celulare canceroase, scrie healthline.com.
Ridichile sunt, de asemenea, un antifungic natural. Conțin proteina antifungică RsAFP2. Un studiu a descoperit că RsAFP2 a provocat moartea celulelor în Candida albicans, o ciupercă comună care se găsește în mod normal la om. Atunci când Candida albicans crește prea mult, poate provoca infecții vaginale, infecții orale (afte) și candidoză invazivă.
Un studiu anterior efectuat pe șoareci a arătat că RsAFP2 nu a fost eficient doar împotriva Candida albicans, ci și a altor specii de Candida, într-o măsură mai mică. RsAFP2 nu a fost eficient împotriva tulpinilor de Candida glabrata.
Ridichea, în special ridichea neagră, poate stimula sucurile digestive și, în special, fluxul biliar. Bila este produsă de ficat și este utilizată de sistemul digestiv pentru a digera și gestiona grăsimile, precum și pentru a elimina toxinele din ficat.
Ridichile sunt o sursă bună de vitamina C. Doar 1/2 ceașcă oferă aproximativ 14 la sută din doza zilnică recomandată. Vitamina C este un antioxidant care ajută la lupta împotriva radicalilor liberi din organism și ajută la prevenirea deteriorării celulelor cauzate de îmbătrânire, de un stil de viață nesănătos și de toxinele din mediul înconjurător.
Vitamina C joacă, de asemenea, un rol cheie în producția de colagen, care susține sănătatea pielii și a vaselor de sânge, mai notează sursa anterior menționată.
Sunt ridichile bune pentru toată lumea?
Ridichile sunt sănătoase pentru majoritatea oamenilor, însă, dacă ai probleme cu tiroida, este posibil să ți se recomande să reduci la minimum cantitatea de legume crucifere pe care o consumi. Acest lucru se datorează faptului că aceste legume pot interfera cu absorbția de iod, care este necesar pentru producerea hormonilor tiroidieni.
Deși ridichile par a fi benefice pentru cei care suferă de diabet, consumul unor cantități mari de ridichi poate avea un impact asupra nivelului de zahăr din sânge, așa că, dacă ai o problemă diagnosticată de zahăr din sânge, cum ar fi diabetul, ar trebui să îți monitorizezi cu atenție glicemia.
În cele din urmă, deși alergia la ridichi este rară, aceasta poate fi relevantă pentru anumite persoane susceptibile, scrie bbcgoodfood.com.
Citește și: Legumele pe care le poți planta în grădină în luna decembrie. Te vei bucura de recolte frumoase la primăvară