De ce este bine să plângi. Ce avantaje aduce în organismul uman
De Georgiana Prodan.
Publicat pe 10.08.2022 la 20:33
Actualizat pe 10.08.2022 la 20:33
Cu toții plângeam atunci când eram bebeluși. Acum că suntem maturi, unii dintre noi se feresc să plângă, indiferent de situație, mai ales atunci când se află în preajma altor persoane. De altfel, mulți cred că plânsul este văzut ca un semn de slăbiciune sau ca ceva de care să ne fie rușine. Iată de ce este bine, de fapt, să plângi!
- De ce e bine să plângi
- Ce efecte are asupra organismului
- Ce spun specialiștii
În primul rând, dacă îți faci un obicei de a nu plânge atunci când simți nevoia, te poate face să te simți mai stresat și supărat. Așadar, dacă simți că îți vine să plângi, dă frâu liber sentimentelor tale.
De ce este bine să plângi
Există trei tipuri de lacrimi, așadar omul plânge din trei motive, în cele mai multe cazuri. Iată care sunt acestea:
1. Lacrimile reflexe: Acestea sunt declanșate atunci când există ceva în ochi. Așadar, poate fi vorba despre praf, o insectă sau altceva care te face să plângi în mod involuntar.
2. Lacrimile bazale: Despre aceste lacrimi, specialiștii spun că te ajută să îți menții ochii fericiți, protejați și lubrifiați.
3. Lacrimile emoționale: Acestea sunt cele pe care majoritatea oamenilor le asociază cu plânsul. Aceste lacrimi sunt similare cu lacrimile reflexe, însă sunt declanșate de emoții.
Nu există o regulă strictă care să spună cât de des este bine să plângem, însă s-a demonstrat științific că plânsul are și avantaje asupra corpului uman. Este complet normal să plângi în fiecare zi dacă ești în doliu, de exemplu.
Ce avantaje are plânsul asupra organismului:
1. Îți păstrează ochii curați
Lacrimile reflexe sunt special concepute pentru a ajuta la combaterea lucrurilor care ar putea dăuna ochilor.
2. Te ajută să scapi de stres
A te simți exagerat de epuizat te poate face să vrei să renunți la activitățile pe care ți le-ai plănuit. Atunci când plângi, pur și simplu te eliberezi și această reacție te ajută să te pui din nou pe picioare, să te echilibrezi.
Lacrimile emoționale au, de asemenea, niveluri mai ridicate de hormoni de stres.
3. Te ține departe de afecțiunea ”ochiul uscat”
”Ochiul uscat” este o problemă de sănătate care apare atunci când corpul tău nu produce suficiente lacrimi sau tipul potrivit de lacrimi. De asemenea, plânsul elimină substanțele iritante din ochi.
Vei scăpa mai rapid și de durere, dacă plângi. De ce?! Plânsul poate determina organismul să elibereze hormoni precum oxitocina și opioidele endogene, care sunt concepute în mod natural pentru a calma durerea.