De ce nu crește cozonacul și de ce nu iți iese pufos. Secretul pe care trebuie să îl știi
Publicat pe 15.12.2022 la 12:52 Actualizat pe 15.12.2022 la 12:52
Perioada sărbătorilor a început. Doar câteva zile ne mai despart de cele două mari evenimente ale anului, Crăciunul și Revelionul. Astfel, o mulțime de gospodine caută acum cele mai bune rețete pentru a pregăti cei mai delicioși cozonaci. Totuși, există bucătărese a căror aluat de cozonac ori nu crește, ori nu iese destul de pufos. Există un secret pe care trebuie să îl știi.
- De ce nu crește cozonacul
- De ce nu iți iese pufos
- Greșeala făcută de gospodine
Cozonacul se află printre alimentele care nu lispesc de pe mesele românilor în pragul sărbătorilor de iarnă. Acesta poate fi făcut cu o mulțime de creme, astfel compoziția fiind diferită de la gospodină la gospodină.
De ce nu crește cozonacul și nu iese pufos
Doar câteva zile ne mai despart de sărbătorile de iarnă, astfel trebuie să ne grăbim cu căutările rețetelor de cozonaci. Există zeci de rețete de cozonac care, preparate, nu ies atât de bine pe cât ne așteptam.
Secretul unui cozonac perfect este frământarea foarte atentă a aluatului, care mai apoi, trebuie ținut la dospit la o temperatură mai ridicată. Totuși, dacă vrei un cozonac de invidiat trebuie să pui suficientă drojdie. Și lista cu observații poate continua.
Cerne mai mult făină
Faina este cel mai important ingredient. Astfel, ea trebuie să fie bine uscată, caldă și să se cearnă timp de 2-3 zile la rând. Mai mult decât atât, faina trebuie să fie ținută la cald înainte de procesul de frământare.
Pentru a ne da seama dacă este suficient de uscată o strângem în pumn și desfacem. În acest fel, dacă aceasta se împrăștie, înseamnă că e uscată, iar dacă rămâne cocoloș, înseamnă că mai trebuie lăsată la căldură, pentru o uscare mai bună.
Ingredientele nu trebuie să fie reci
Ingredientele pe care le folosești în compoziția cozonacului nu trebuie să fie reci. Acesta este un alt factor pentru care aluatul cozonacului nu crește. Toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei.
Frământă aluatul destul
Frământarea aluatului trebuie să fie una destul de deasă. Trebuie să repeți acțiunea de trei ori, cu pauze de 30 de minute. Mai muilt decât atât, aluatul trebuie să se desprindă de mână, nu să fie unul lipicios.
Temperatura din cameră este prea mică
Aluatul frământat pentru cozonac trebuie ținut la cald. Altfel, coca va crește mult mai greu sau chiar deloc.
Lasă aluatul 2-3 ore la dospit
Imediat după ce termini de frământat aluatul, trebuie să îl lași la dospit, la temperatura camerei, până când acesta o să își mărească volumul.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de cozonac delicios fără frământare. Metoda care vine în ajutorul începătorilor