De ce nu este bine să pui cartofii în frigider. La ce pericol te poți expune fără să îți dai seama
Publicat pe 18.05.2023 la 09:09 Actualizat pe 18.05.2023 la 09:09
Puțini sunt cei care știu acest lucru, însă există o anumită listă de produse alimentare care nu trebuie să stea la frigider. Mai mult decât atât, specialiștii în arta culinară îi sfătuiesc pe cei care procedează astfel să evitesă mai depoziteze cartofii la temperaturi mai joase de câteva grade Celsius. Care este motivul pentru care nu este bine să faci asta, de fapt.
- De ce nu este bine să pui cartofii în frigider
- La ce pericol te poți expune
Cartofii nu lipsesc din bucătăriile gospodinelor, iar asta pentru că sunt printre cele mai populare legume. Ei bine, indiferent că prepari cartofi prăjiți, cartofi la cuptor, salată orientală, piure sau salată de boeuf, aceste legume sunt extrem de gustoase.
Cartofii sunt una din cele mai bogate surse de amidon, vitamine, minerale și fibre dietetice. Această legumă este o sursă foarte bune de fibre naturale, atât solubile cât și insolubile.
De ce nu este bine să pui cartofii în frigider
Ei bine, cât despre greșeala pe care o fac foarte multe gospodine este să-i țină la frigider. Se pare că odată cumpărate de la piață sau din supermarket, legumele trebuie depozitate într-un loc umbros și răcoros, precum cămara sau debaraua, acolo unde se vor păstra proaspete pentru mai multe săptămâni.
Specialiștii susțin că amidonul din cartofi se transformă în zahăr, dacă legumele sunt ținute la frigider. Mai mult decât atrat, în momentul în care gătești cartofii, aceste zaharuri se combină cu un aminoacid numit asparagină, iar procesul chimic care are loc duce la apariția unei substanțe numite acrilamidă.
Tot experții în sănătate atrag atenția acestui oxidant puternic, ce poate fi extrem de toxic pentru organismul uman.
Alte alimente care nu trebuie depozitate în refrigerator
Pe lângă cartofi, și pâinea conține amidon. Ei bine, și aceasta se transformă în zaharuri la temperaturi de 4 grade Celsius.
Printre produsele pe care nu trebuie să le ții la frigider se numără și gemul, ciocolata, mierea, cafeaua, ceapa, usturoiul, nucile, murăturile, uleiul de măsline, fructele uscate, siropurile de fructe și sosurile iuți.
Cu toate acestea, trebuie să fii mereu atent că legumele tale să nu arate semne de mucegăire, chiar dacă sunt bine păstrate în cămară. În acest fel, cartofii care au dezvoltat muguri trebuie aruncați imediat, susțin specialiștii, fiind de preferat să eviți să-i consumi.
CITEȘTE ȘI: Legumele pe care nu trebuie să le consumi crude! Sunt nocive pentru organismul uman