De ce nu se lasă oala cu ciorbă fierbinte să se răcească pe aragaz. Greșeala pe care o fac multe gospodine
Publicat pe 31.01.2023 la 11:26 Actualizat pe 31.01.2023 la 11:27
Multe gospodine lasă oala cu ciorbă la răcit pe aragaz înainte de a o băga la frigider, fără să se gândească o secundă că acest obicei este greșit. De ce nu e bine să o lași așa. Ce se poate întâmpla în caz contrar. Sănătatea ta poate fi pusă în pericol fără să știi.
- De ce nu trebuie să lași oala cu ciorbă fierbite pe aragaz
- Greșeala care îți poate pune sănătatea în pericol
Probabil că nici măcar nu îți putea trece prin minte că îți pui sănătatea în pericol dacă lași oala cu ciorbă fierbinte la răcit pe aragaz. Dacă și tu faci așa, este important să știi că e o mare greșeală din cauza căreia ai de suferit tu și cei dragi.
De ce nu trebuie să lași oala cu ciorbă fierbite pe aragaz
Pentru început, trebuie să știi că dacă lași oala cu ciorbă pe aragaz pot apărea bacterii în mâncare. O bună metodă prin care o poți lăsa la răcit fără să îți pui sănătatea în pericol este să o pui într-o chiuvetă curată, să o acoperi, iar apoi să lași să curgă apă rece peste.
Multe gospodine pricepute obișnuiesc chiar să pună cuburi de gheață în chiuvetă pentru a accelera timpul de răcire. Mâncarea poate fi infectată cu bacterii dacă este ținută de la 60 de grade la 20 de grade Celsius în două ore, potrivit unui studiu realizat de specialiștii de la Michigan State University.
Bacteriile care pot apărea în ciorbă în caz contrar sunt Bacillus cereus, stafilococi, dar și multe altele. Cea mai mare problemă care poate apărea poate fi o toxiinfecție alimentară care te va face să ai nevoie de ajutorul medicilor.
Ce este toxiifecția alimentară
Toxiinfecția alimentară este provocată de alimentele care sunt contaminate. Aceasta este produsă de paraziți, bacterii și viruși. Principalele simptome care apar sunt crampele abnominale, greață, vărsături, diaree, frisoane și febră.
Unii pacienți se confruntă cu simptome ușoare, însă există și cazuri în care acestea pot fi grave. Factorii de risc sunt statusul imunitar, vârsta, bolile cronice, dar și graviditatea.
Citește și: Este bine sau nu să bagi hainele la mașina de spălat duminica? Ce spune un preot