De ce poartă femeile batic, în biserică? Ai sau nu voie să intri cu capul descoperit în lăcașul de cult
Publicat pe 04.04.2023 la 13:08 Actualizat pe 04.04.2023 la 16:10
Credincioșii știu că, în biserică, femeile nu pot intra fără să își acopere capul cu ajutorul unui batic, în timp ce bărbații sunt nevoiți să își lase capul descoperit. Chiar dacă acest subiect este unul foarte controversat în zilele noastre, iată care este motivul pentru care doamnele nu au voie să intri cu capul descoperit în lăcașul de cult.
- De ce poartă femeile batic, în biserică?
- Ai sau nu voie să intri cu capul descoperit în lăcașul de cult
În momentul în care femeile intră în biserică, acestora li se cere să-și acopere capul, în timp ce bărbații sunt nevoiți să își lase jos căciulile și șepcile.
"Orice bărbat care se roagă sau proroceste, având capul acoperit, necinstește capul sau (pe Hristos), iar orice femeie care se roagă sau proroceste, cu capul neacoperit, își necinstește capul." (I Cor. 11, 4-5), a spus Sfântul Apostol Pavel.
De ce poartă femeile batic, în biserică?
Orice femeie care întră intr-o biserică este nevoie să își acopere capul cu o basma sau un voal. Ani la rând acest lucru a fost un subiect controversat și asta pentru că pe de o parte nu au fost înțelese cuvintele Sfântului Apostol Pavel, iar pe de altă parte, vedem că, în biserică, unele femei au capul acoperit, iar altele nu.
Preotul care susține Liturghia poate întrerupe întreaga slujbă dacă femeile prezente în biserică nu își poartă capul acoperit cu o basma sau un voal.
Acest proces de acoperire al capului este cunoscut și sub numele de văl creștin. Concret, este o practică tradițională a femeilor care își acoperă capul într-o varietate de confesiuni creștine.
Îmbrăcămintea femeilor în biserică
De-a lungul timpului, ideea de creștinism a devenit din ce în ce mai structurată. Maicile din cadrul Bisericii purtau haine lungi și voaluri special confecționate, care desemnau ordinul lor religios. Și astăzi se întâmplă la fel.
Și acum, femeile au continuat să poarte rochii lungi și să își țină capul acoperit. Chiar și după reforma protestantă, femeile au continuat să își țină capul acoperit când se află în biserică. Acest lucru s-a întâmplat atât în catolicism, cât și în protestantism.
Chiar dacă acoperirea capului nu mai este obligatorie, acest obicei este respectat, în continuare, de multe femei.
CITEȘTE ȘI: Superstiții despre candelă. Ce înseamnă dacă se stinge fără motiv