De ce să nu arunci frunzele de la morcov. La ce ajută, de fapt
Publicat pe 25.08.2023 la 22:05 Actualizat pe 25.08.2023 la 22:05
Morcovii sunt unele dintre cele mai consumate legume din întreaga lume. Ei bine, aceste legume se găsesc peste tot, în orice sezon în care ne-am afla. Gătiți în prepararea diverselor feluri de mâncare sau mâncați în stare crudă în salate, morcovii conțin o mulțime de beneficii. Ei bine, puțini știu, însă, și frunzele acestor legume au proprietăți numeroase. De ce să nu mai arunci frunzele de la morcov.
- De ce să nu mai arunci frunzele de la morcov
- La ce ajută frunzele de morcov
Morcovii se numără printre legumele bogate în carotenoizi și vitamina A. Ambele au rol de susținere a țesuturilor oculare. Mai mult, carotenoizii joacă un rol important în menținerea vederii. Totodată, morcovii pot îmbunătăți vederea pe timp de noapte, pot întârzia apariția cataractei, dar și a altor afecțiuni oculare.
De ce să nu mai arunci frunzele de la morcov
Este posibil ca până acum să fi crezut că frunzele morcovilor nu sunt comestibile, însă, adevărul este unul cu totul diferit.
Știm deja că morcovul este un adevărat medicament natural, iar asta pentru că are o concentraţie ridicată de vitamine şi săruri minerale, printre care și potasiu, calciu şi magneziu.
Această legumă este bogat în vitamina C şi mai ales în provitamina A, numită şi betacaroten, pigmentul care dă culoarea portocalie și care joacă un rol important în sănătatea pielii noastre. Pe lângă cele menționate, morcovii conțin vitamine din complexul B, cu rol calmant şi protector, şi vitamina E, care are acţiune antioxidantă.
În cele mai multe dintre cazuri, atunci când cumpărăm morcovi, tindem să aruncăm frunzele. Trebuie să știi, însă, că la morcovii de primăvară, coaja este foarte bună de consum, deoarece întreaga rădăcină este fragedă și crocantă. Mai exact, în coaja acestor legume se concentrează foarte multe fibre, care sunt excelente pentru digestie.
Ce conțin frunzele de morcovi, de fapt
În acest fel, frunezele de morcov sunt foarte hrănitoare și conțin chiar de șase ori mai multă vitamina C decât rădăcina. Totodată, frunzele acestor legume sunt bogate în minerale, proteine și vitamine, conțin vitamina K, potasiu și calciu.
Aceste frunze ale morcovilor se pot adăuga la ciorbe, supe-creme, și în tocănițe sau chiar din ele se poate prepara pesto. În același timp, frunzele de morcovi pot fi și o garnitură sănătoasă.
Salată din frunze de morcovi
Ingrediente
- frunzele de la 2-3 legături de morcovi;
- 1 legătură pătrunjel;
- 1 lingură semințe de floarea-soarelui, crude;
- 1 lingură semințe de dovleac, crude;
- 1 legătură usturoi verde;
- 2-3 linguri ulei de măsline;
- zeama de la ½ lămâie;
- 1 linguriță miere;
- sare;
- piper.
Pentru a prepara această rețetă de salată de frunze de morcov trebuie să începi prin a spăla bine frunzele de morcov și de pătrunjel și apoi taie-le mărunt. Apoi, trebuie să le pui într-un castron. Separat, spală și usturoiul verde și toacă-l mărunt, inclusiv frunzele, apoi îl adaugă-l în bol.
Se face, mai apoi, trebuie să faci o vinegretă din ulei, oțet, miere, sare și piper, după gust și toarno peste legume. Presară, apoi, semințele de dovleac și de floarea-sorelui și omogenizează-le. Salata se poate servi alături de o friptură și nu numai.