De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
De Bianca Cimpoi.
Publicat pe 05.02.2025 la 09:37
Actualizat pe 05.02.2025 la 09:37
Cei mai mulți aruncă coaja de la fructe și legume, dar pot fi folosite și pentru altceva. De regulă, coaja înseamnă o treime dintr-un fruct sau o legumă și este considerată de specialiști cea mai bună parte datorită substanțelor nutritive.
- De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume
- Cum poate fi folosită
Coaja unui fruct sau a unei legume înseamnă o treime și poate fi folosită în alte moduri decât de a ajunge la gunoi. De exemplu, cojile de portocală sau de lămâie pot fi folosite pentru a obține detergent natural. Puse la borcan împreună cu oțet, ajută la curățare și oferă un miros plăcut.
Cum poate fi folosită coaja de fructe sau legume
Pe lângă că pot ajuta la curățenie, coaja de portocală mai poate fi folosită și la prepararea marmeladei. Se taie cojile de portocale și se lasă pune într-un vas pe foc, pentru zece minute. Se face la fel de trei ori pentru că astfel va fi eliminat gustul amar, ca mai apoi să se adauge zahăr și încă puțină apă. Tot din cojile de portocale poate fi obținut și siropul.
Coaja de ghimbir ajunge, de cele mai multe ori, la gunoi, dar este cea mai bogată parte în substanțe cu proprietăți antimicrobiene și antioxidante. Coaja de ghimbir poate fi adăugată în supă, pentru un plus de aromă, dar trebuie scoase înainte de servire. Coaja de ghimbir dă un plus de gust și legumelor gătite la abur, dar și în smoothie-uri.
La ce pot fi folosite cojile de ceapă
La gunoi ajunge și coaja de dovleac, cea care, la fel, este bogată în substanțe nutritive. Cu un răzător pot fi obținute chipsuri sănătoase din coaja de dovleac. Se taie fâșii, se condimentează după gust și se lasă la cuptor.
Nici coaja de ceapă nu este prea des folosită, dar, de fapt, este bună pentru a fi adăugată în mixul de condimente făcut în casă. Se lasă cojile de ceapă la uscat, se dau printr-un robot de bucătărie și mai apoi pot fi folosite alături de verdețuri sau cuburi din alte legume.
Chipsuri sănătoase mai pot fi obținute și din cojile de sfeclă roșie, din cartofii albi sau dulci.