Dieta care are multiple beneficii pentru sănătate. Are efecte pozitive uimitoare asupra organismului

De Oana Vacarusi.
Publicat pe 04.04.2025 la 09:52
Actualizat pe 04.04.2025 la 09:52
Uită de bucătăria mediteraneană și încearcă această nouă dietă sănătoasă. Cercetările sugerează că o altă bucătărie, mai puțin mediatizată, ar putea avea efecte pozitive uimitoare asupra organismului: cea din nordul Tanzaniei.
- Renunță la dieta mediteraneană și explorează puterea alimentelor din Africa
- Secretul unei diete sănătoase și revitalizante
Nu este un secret faptul că ceea ce mănânci are un impact semnificativ asupra sănătății tale. Dieta occidentală, adesea caracterizată prin niveluri ridicate de alimente ultraprocesate, zaharuri adăugate și grăsimi nesănătoase, a fost mult timp asociată cu un risc mai mare de afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă. Acesta este motivul pentru care mulți medici și nutriționiști favorizează dieta mediteraneană, care este bogată în produse, grăsimi sănătoase și proteine slabe.
O nouă cercetare publicată în Nature Medicine arată o opțiune mai puțin discutată, dar la fel de interesantă: bucătăria din Tanzania.
Dieta care are multiple beneficii pentru sănătate
Cercetările sugerează că bucătăria din nordul Tanzaniei are multipe beneficii pentru sănătate.
Adoptarea unor elemente din dieta tradițională tanzaniană, care este plină de legume, fructe, cereale integrale, fasole și alimente fermentate, ar putea oferi mai multe beneficii pentru sănătate, în special în combaterea inflamației și îmbunătățirea sănătății intestinale.
O trecere de doar două săptămâni de la o dietă tradițională africană la o dietă occidentală provoacă inflamații, reduce răspunsul imun la agenții patogeni și activează procesele asociate cu bolile legate de stilul de viață.
În schimb, o dietă africană bogată în legume, fibre și alimente fermentate are efecte pozitive. asupra sistemului imunitar și metabolismului.
Cum te poți adapta la dieta tradițională tanzaniană
Adaugă zilnic verdețuri cu frunze la mesele tale. Spanacul, varza kale sau salata verde sunt versatile și pot fi adăugate la supe, amestecuri sau chiar smoothie-uri.
Consumă cereale integrale.
Consumă proteine vegetale. Gătește mâncăruri cu leguminoase precum linte, fasole neagră sau năut pentru un plus de fibre și proteine.
Gătește cu mirodenii tradiționale. Condimentează mâncărurile cu condimente precum turmeric, chimen, coriandru sau scorțișoară, care nu numai că sporesc gustul, dar vin și cu beneficii pentru sănătate.
Consumă mai multe alimente fermentate. Alte opțiuni fermentate bune includ varza murată, kimchi și kombucha.
Citește și: Cum să consumi corect semințele de chia. Recomandările nutriționiștilor