Ce alimente conțin gluten și cine trebuie să le evite
Publicat pe 27.05.2021 la 17:45 Actualizat pe 27.05.2021 la 17:45
În ultimii ani, un nou tren în materie de alimentaţie şi dietă ia în vizor glutenul, ca fiind principalul vinovat de apariţia kilogramelor în plus, dar şi a numeroaselor probleme de sănătate. Multe din alimentele pe care le consumăm aproape zilnic au la bază gluten, iar unele persoane trebuie să îl evite.
- Ce alimente conțin cel mai mult gluten
- Glutenul stă la baza multor probleme de sănătate
Glutenul este un amestec de substanţe naturale proteice, fiind întâlnit în grâu, secară, orz şi, în cantitate mai mică, în ovăz. El constituie partea proteică a acestor alimente şi are o mare importanţă în fabricarea aluaturilor, cărora le conferă elasticitate. Cum acesta se găsește în mare parte din alimentele consumate de zi cu zi, este dificil de evitat.
Lista completă de alimente care conțin gluten
paine (alba, grau-intreg, secara, integrala)
crutoane
biscuiti
paste (inclusiv tortelinni, gnocchi, lasagna)
produse de patiserie (inclusiv croissante, covrigi, gogosi)
cereale
prajituri
pizza
burger
cipsuri
bere
supe
sosuri
carne procesata (mezeluri, carnati)
muraturi
dulciuri s.a.
Cartoful conține gluten?
Cartofii simpli nu conțin gluten, însă dacă aceștia sunt prăjiți sau gratinați, nu pot fi gătiți fără gluten. Cu cât sunt adăugate mai multe ingrediente în prepararea lor, cu atât este mai mare riscul ca cartofii să nu mai fie în siguranță în dieta fără gluten. Cea mai sigură metodă să gătiți cartofi la cuptor acasă.
Ovăzul conține gluten?
Ovăzul nu conține în mod natural gluten și poate fi folosit în siguranță în diete. Majoritatea persoanelor cu intoleranță la gluten pot consuma acest ingredient, însă trebuie să aibă mare grijă deoarece în unele situații ovăzul este contaminat cu gluten. Asta deoarece poate fi prelucrat în aceleași instalații în care au fost procesate și alte cereale ce conțin gluten precum secara, orzul și grâul.
Mămăliga conține gluten?
Specialiștii recomandă consumul de mămăligă în detrimentul pâinii. Cel mai mare atuu al acesteia este faptul că nu conține gluten și este inclusă și în regimul diabeticilor, atât timp cât este servită rece. Ba mai mult, mămăliga conține și un număr scăzut de calorii. 100 de grame de mămăligă conțin doar 100 de calorii, adică la jumătate față de aceeași cantitate de pâine.
Cine trebuie să evite consumul de gluten
Intoleranța la gluten este, de fapt, o boală celiacă și reprezintă o afecțiune cronică intestinală, mediată imun, caracterizată prin atrofie vilozitară (a pliurilor intestinului subțire) și malabsorbție. Printre cele mai comune simptome se regăsesc scăderea ponderală, diareea, steatoreea. Proba de sânge detectează prezența anticorpilor care indică dacă este sau nu prezentă boala celiacă.
Alimente care NU contin gluten
carne (pui, porc, curcan, pui, rata s.a.)
peste
oua
legume
fructe
lactate (iaurt, branza, cascaval, smantana, lapte s.a.)
uleiuri vegetale (masline, floarea soarelui, porumb)
nuci (migdale, caju, nuci, alune s.a.)
seminte (floarea soarelui, dovleac s.a.)
condimente
cereale fara gluten (porumb, orez, mei s.a.)
majoritatea bauturilor cu exceptia berii (mai putin cea special facuta sa fie fara gluten si cu mentiunea specifica pe eticheta)
Citește și ÎNTREBAREA ZILEI: Ce se întâmplă în organismul tău când consumi alune?