Ce conține laptele de vacă și cât este de sănătos, de fapt
Publicat pe 12.07.2021 la 12:41 Actualizat pe 12.07.2021 la 12:42
Laptele de vacă este de departe cel mai consumat, deși nu este cel mai bogat în nutrienți. Totuși, acesta conține proteine, vitamine și alte substanțe benefice în mare parte. Află ce conține mai exact și cât de sănătos este, de fapt!
- Ce conține laptele de vacă
- Cât de sănătos este, de fapt
În laptele de vacă regăsim vitamine și minerale necesare în dieta zilnică, dar ata nu înseamnă că este mereu recomandat. Iată cum poate deveni nesănătos din cauza unor substanțe pe care le conține!
Ce conține laptele de vacă, pe lângă apă
Laptele conține apă în procent de 87% până la 89%, dar restul de aproximativ 12% reprezintă substanțele care îi dau valoarea nutritivă, respectiv proteine, glucide, vitamine, grăsimi și minerale
Ce este lactoza
Lactoza este un compus organic considerat ”zahărul de lapte”, o glucidă care poate fi întâlnită în lapte. Laptele sau produsele lactate conțin în procent între 1,5–8 % lactoză.
Lactoza dă gustul dulceag laptelui. Fiind solubilă, trece în zer la coagularea laptelui. Încălzind laptele un timp mai indelungat la temperatura de peste 100°C, lactoza se caramelizează, iar laptele capătă o culoare galbena-brună.
Ce este cazeina
Cazeina reprezintă una din proteinele cu potențial alergen care se regăsește în laptele de vacă. Deși este inofensivă, sistemul imunitar al copiilor alergici o considera dăunătoare și declanșează o reacție de apărare.
Cazeina este compusă din numeroși aminoacizi cu deosebită valoare nutritivă. De asemenea, cazeina conține calciu și fosfor, elemente chimice de bază în formarea țesutului osos.
Ce procent de grăsime conține laptele de vacă
Continutul de grăsime al laptelui variază foarte mult, pentru că este influențat de o serie de factori: rasa animalului, hrana, perioada de lactație etc.
Grăsimea se gasește în lapte sub formă emulsionată, globule mici, invizibile cu ochiul liber. Numarul lor poate atinge între 2 -10 milioane într-un mililitru de lapte. Globulele de grăsime sunt mai ușoare decât restul componenților laptelui, motiv pentru cae se ridică la suprafață, formând un strat de culoare albă-gălbuie.
Ce vitamine și minerale conține laptele de vacă
Laptele conține atât vitamine hidrosolubile (solubile în apă), cât și vitamine liposolubile (solubile în grăsimi). Laptele conține aproape toate vitaminele (mai putin vitamina C).
Totodată, în lapte se găsesc diferite elemente minerale, în special săruri de calciu, sodiu, potasiu și compuși ai fosforului, care contribuie la buna funcționare a organismului.
Cât de sănătos este, de fapt, laptele de vacă
Este un aliment de bază, la nivel mondial, fiind folosit și în alimentația copiilor, dar există anumite infirmații conform cărora laptele poate fi asociat cu dezvoltarea anumitor afecțiuni și probleme de sănătate.
Această asociere există din cauza hormonilor și proceselor complexe prin care este produs, în zilele noastre. În prezent, se stimulează artificial nu numai creșterea animalelor, ci și producția de lapte.
Cu toate astea, laptele și produsele lactate sunt singurele alimente din natură care au simultan efect prebiotic și probiotic, ambele benefice pentru organism.
De ce unii oameni nu pot digera laptele - intoleranța la lactoză
Intoleranța la lactoză este o stare caracterizată prin incapacitatea organismului de a absorbi și metaboliza lactoza din alimente. Fenomenul se produce din cauza absenței enzimei numite lactază din aparatul digestiv.
O persoana diagnosticată cu această problema nu are capacitatea de a digera în totalitate zahărul din lapte și alte produse lactate, ceea ce duce la apariția unor simptome precum balonare sau diaree.
De ce se acrește laptele
După un oarecare timp de la mulgere, laptele se înăcrește, fenomen care se datorează transformării lactozei în acid lactic și este cunoscut sub numele de fermentație lactică. Procesul de transformare a lactozei în acid lactic apare în urma acțiunii unor microorganisme prezente în lapte, în special a bacteriilor lactice.
Aciditatea laptelui are loc cu atât mai repede în sezonul de vară, când temperatura exterioară este mai ridicată. Pentru a întarzia procesul de fermentare a lactozei, acesta trebuie răcit imediat după mulgere la temperaturi sub 10°C, astfel încât microorganismele să nu mai aibă condiții bune de dezvoltare.