Este sau nu sănătos consumul de pește? Explicația medicului nutriționist Mihaela Bilic: „Grozăvii spuse pe un ton serios”
Publicat pe 04.03.2021 la 11:01 Actualizat pe 04.03.2021 la 11:01
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat cât este de important consumul de pește, cantitățile ideale și a combătut toate zvonurile legate de acest produs.
- Cât este de sănătos să consumi pește
- Medicul nutriționist Mihaela Bilic a răspuns întrebărilor
Peștele este unul dintre cele mai populare produse consumate de om. Fie este gătit la cuptor, fie prăjit într-o tigaie și asezonat cu diverse garnituri, rețelele și dietele cu pește sunt la mare căutare. Cu toate acestea, de-a lungul timpului au circulat zvonuri legate de consumul acestui aliment, despre care se spune că ar fi contaminat cu mercur sau că ar fi periculos în cantități mari.
Când se recomandă consumul de pește?
Expertul în nutriție Mihaela Bilic a dezbătut întreaga poveste ce ține de pește și a făcut precizări importante. Potrivit sfatului medicului, zvonurile legate de carnea peștelui sunt complet false, aceasta numindu-le „grozăvii spuse cu seriozitate”. Conform acesteia, este recomandat consum de pește de cel puțin 2-3 ori pe săptămână, fiind bogat în uleiuri și proteine foarte benefice sănătății. De asemenea, nu trebuie să existe griji în special în cazul peștilor mici, despre care nici nu se poate pune problema că ar fi infestați cu metale grele. În situația respectivă se pot regăsi doar peștii mari, în al căror ficat se pot acumula în mod excepțional urmele de mercur.
Recomandările medicului Mihaela Bilic
De asemenea, oamenii au rețineri în ceea ce privește consum de pește de acvacultură și preferă să cumpere doar pește sălbatic. Potrivit medicului nutriționist, acesta este un principiu total greșit, căci fermele piscicole s-au dezvoltat enorm în ultimii ani, în special cele din țările nordice. Aceasta recomandă ca înainte de a fi cumpărat produsul, să fie citită eticheta pentru a vedea de unde provine peștele respectiv.
În ceea ce privește peștele congelat, acesta nu își pierde deloc din proprietățile nutritive, ci din contră! Frigul este cel mai bun agent de conervare și se evită depozitarea prelungită care duce la pierderea valorilor nutritive. Congelarea are loc imediat, direct pe vasele de pescuit sau la țărm și nu presupune adăugarea vreunui conservant. Astfel Mihaela Bilic desființează orice argument împotriva consumului de pește congelat.
Citește și Peste 30.000 de somoni au „evadat” dintr-o fermă piscicolă din America de Sud! Cum a fost posibil