Este bine sau nu să lași oala cu ciorbă pe aragaz. Ce spun bucătării despre acest obicei
Publicat pe 17.01.2024 la 10:38 Actualizat pe 17.01.2024 la 10:38
O foarte mare dintre gospodine recurg la o greșeală importantă atunci când vine vorba de mâncare. Ei bine, este vorba despre oala cu ciorbă ținută pe aragaz. Specialiștii avertizează că acesta poate fi un pericol uriaș pentru sănătate.
- Este sau nu bine să lași oala cu ciorbă pe aragaz
- Ce spun bucătării despre acest obicei
Ciorba este, fără doar și poate, una dintre mesele preferate de români, și nu numai, în a doua parte a zilei. Însă, una dintre greșelile frecvente comise de cele mai multe gospodine este să lase oala cu ciorbă pe aragaz.
Este sau nu bine să lași oala cu ciorbă pe aragaz
Ciorba este un preparat extrem de consumat în țara noastră, dar și peste hotare. Ei bine, trebuie să știi că acest fel de mâncare vine la pachet cu o mulțime de reguli, astfel că este esențial să știi că aceasta poate afecta negativ sănătatea familiei tale.
Printre cele mai comune greșeli făcute de gospodine se numără lăsarea preparatului pe aragaz. Astfel, este important ca bucătăresele să fie informate cu privire la faptul că lăsarea oalei cu ciorbă fierbinte pe aragaz poate favoriza dezvoltarea bacteriilor în alimente.
În acest fel, o modalitate eficientă de a permite ciorbei să se răcească fără a expune la vreun risc sănătatea este să o așezi într-o chiuvetă curată și să o acoperi cu un capac, apoi să lași apa rece să curgă peste ea.
Riscurile la care ne expunem în urma acestui obicei
Ei bine, cele mai frecvente organisme care produc toxiinfecții alimentare sunt:
- norovirusul (anterior denumit şi virus NorwalK);
- salmonella;
- clostridium perfringens;
- campilobacter;
- stafilococul auriu.
Toxine care produc toxiinfecții alimentare:
- produse de bacterii (enterotoxine, citotoxine, exotoxine, neurotoxine);
- produse de plante (toxine din ciuperci, beladona);
- produse de animale;
- produse de pești.
Care sunt factorii de risc
- vârsta (la persoanele în vârstă și la copii intoxicația alimentară are tendința de a se dezvolta în forme severe);
- statusul imunitar și bolile cronice (persoanele care suferă de boli cronice pot suferi forme mai severe și cu o evoluție mai prelungită a toxiinfecției alimentare);
- graviditatea (se asociază cu o scădere a imunității, de aceea femeile însărcinate pot dezvolta forme mai grave).
CITEȘTE ȘI: De ce se strică ciorba în frigider. Ce să faci ca să reziste mai mult