Fierberea apei poate provoca cancer. Lucruri pe care nu le știai
Publicat pe 19.08.2022 la 09:23 Actualizat pe 19.08.2022 la 09:23
Punctul de fierbere al apei este de 100 de grade Celsius. Atunci când apa atinge această temperatură, se produce tranziția de la starea de agregare lichidă la cea gazoasă. La ce riscuri te poți expune, chiar și după ce ai fiert apa.
- Fierberea apei reprezintă cea mai eficientă metodă de dezinfectare a apei
- Prin fierberea apei crești siguranța acesteia în fața infecțiilor
La ce riscuri te poți expune, chiar și după ce ai fiert apa
Consumul de apă potabilă fiartă nu provoacă cancer in mod direct. Dar, aceasta poate crește riscul de cancer.
Transformarea este prezentă atât la suprafața apei, cât și în volumul acesteia. Fierberea este cea mai sigură metodă pentru a ucide organismele care pot provoca boli, viruși, bacterii și alți paraziți.
Apa poate fi fiartă 1 minut pentru a fi curățată, dar timpul poate ajunge și până la 5 minute pentru a va asigura că aceasta este suficient de curată. Cele mai periculoase bacterii sunt cele Clostridium. Acestea pot supraviețui în apa clocotită chiar și la 100 de grade Celsius. Așadar, acesta este motivul pentru care apa trebuie lăsată la fiert până la 5 minute.
Lăsați apa fiartă să se răcească inainte de a o depozita. Apa clocotită trebuie păstrată în recipiente curate, recent igienizate, cu capace etanșe, preferabil din sticla si nu din plastic.
"Prin fierberea apei crești siguranța acesteia în fața infecțiilor, în primul rând", a spus Yuri Rakhmanin, directorul Institutului de Cercetare a Ecologiei Umane și a Igienei Mediului din Rusia.
După fierbere, compoziția apei se schimbă datorită faptului că unele substanțe, atunci când sunt încălzite, trec, din stare lichidă, în stare gazoasă și se evaporă pur și simplu.
Nu există oxigen în apa a cărei temperatură a atins cel puțin o dată o sută de grade, susțin oamenii de știință de la Universitatea din California, SUA. Aceștia au dovedit, printr-un studiu, că florile udate doar cu apă fiartă mor în câteva zile. Nu întâmplător apa fiartă se mai numește și apă moartă.
Ce cred oamenii despre fierberea apei
Unii oameni cred în mod eronat că fierberea, în mod repetat, a apei o face mai curată și inofensivă. Fiziologul Brandt Davey, profesor la Universitatea Politehnică din Virginia, susține că acest lucru nu este adevărat.
Apa devine pură și sigură după prima fierbere, atunci când toate bacteriile dăunătoare sunt distruse.
Din cauza evaporării active în apa rămasă, concentrația de săruri, minerale și alte substanțe crește. Acest lucru poate fi dăunător pentru sănătate.
Oamenii de știință de la Universitatea Harvard au efectuat 27 de studii în ultimele două decenii. Concluzia este că fierberea repetată a apei duce la creșterea concentrațiilor de fluor, arsenic și nitrați.