Folia de aluminiu este periculoasă la gătit. De ce trebuiesc fie atente bucătăresele la acest detaliu
Publicat pe 26.03.2023 la 18:57 Actualizat pe 26.03.2023 la 18:57
Multe dintre gospodine apelează la folia de aluminiu când vine vorba de mâncare. Fie cu multe dintre acestea au grijă să învelească preparatele cu această folie, sau chiar să gătească anumite feluiri de mâncare cu ajutorul ei, iată că folia de aluminiu poate avea și condiții negative când vine vorba de folosirea sa.
- Folia de aluminiu este periculoasă la gătit
- De ce trebuiesc fie atente bucătăresele la acest detaliu
Chiar dacă este la îndemâna oricui și ne ajută când vine vorba e împachetatul sau gătitul preparatelor, iată că folia de aluminiu are și aspecte negative. Aceasta ne poate pune în mare pericol sănătatea atunci când o folosim în scopuri culinare.
Folia de aluminiu este periculoasă la gătit
Folia de aluminiu este nelipsită din bucătăriile românilor. Astfel, aceasta este practică şi ușor de folosit. Însă, puține persoane știu că folosirea ei în scopuri culinare este foarte periculoasă.
Concret, un sandwich, un platou cu aperitive care trebuie transportat, o friptură care trebuie înăbușită la cuptor, toate sunt situații în care o folie de aluminiu te poate salva.
În timp ce unele persoane susțin că aceasta nu te afectează în mod negativ, altele avertizează că particule din acel metal pot anjunge cu ușurință în mâncarea ta.
Specialiștii precizează că folia de aluminiu nu este cel mai sănătos lucru pe care îl poți folosi din bucătărie, însă, cu toate acestea ea este o variantă ieftină și practică.
De ce trebuiesc fie atente bucătăresele la acest detaliu
Specialiștii au menționat că mâncarea gătită în folia de aluminiu poate crește riscul bolii precum osteoporozei și Alzheimer.
Cercetătorii au descoperit în acel studiu că prin gătirea alimentelor în folie de aluminiu crește riscul apariției osteoporozei și, de asemenea, riscul bolii Alzheimer. Totuși, dacă punem în balanță temperaturile la care este gătită mâncarea, cantitatea de aluminiu pe care o putem consuma poate ajunge până la 139,2 mg, mai arată studiul.
Tot cercetările arată că nu este un pericol să păstrăm alimentele la rece în folie de aluminiu, însă, de gătitul în folie sau vase de aluminiu la temperaturi de peste 150 de grade Celsius, transferul particulelor de aluminiu către alimente este extrem de mare.
Cei care obișnuiesc să folosească folia de aluminiu trebuie să știe că alimentele acide, precum roșiile, lămâile sau oțetul, preiau și mai mult din aluminiul din folie.
”Cu toate că studiile nu arată un risc între folosirea foliei de aluminiu și problemele de sănătate, studii din 2006 și 2018 arată că aluminiul intră în mâncare, mai ales carne sau în alimentele acide. Dacă gătești la peste 200 de grade Celsius sau cu ustensile care vin în contact cu alte metale, riscurile sunt și mai mari. E mai sigur să gătim în vase termoizolante sau cu hârtie pergament. Folia de aluminiu e nocivă și dacă o aplicăm peste alimentele acide sau peste carne în frigider și rămâne în contact cu ele câteva zile”, a explicat medicul nutriționist Amalia Arhire.