Folosirea greșită a telefonului îți poate aduce mai multe probleme de sănătate! La ce trebuie să fii atent
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 04.06.2024 la 09:25
Actualizat pe 04.06.2024 la 09:30
Telefonul este folosit în mod permanent atât de cei mici, cât și de cei mari. Este indispensabil în zilele noastre, fiind atât de util. Totuși, dacă este utilizat în mod greșit poate crea probleme de sănătate grave.
- Folosirea greșită a telefonului îți poate aduce mai multe probleme de sănătate
- La ce trebuie să fii atent
Telefonul este utilizat zilnic, fiind un dispozitiv indispensabil în viețile noastre. Cu ajutorul lui putem obține orice informație și este eficient în conversațiile cu alte persoane din viața noastră. Totuși, pot apărea anumite probleme care este utilizat incorect.
Ce probleme poate aduce folosirea incorectă a telefonului
"Smartphone pinky" și "texting thumb" sunt termeni folosiți pentru a descrie problemele musculo-scheletice care apar din utilizarea excesivă a telefoanelor mobile.
Smartphone Pinky
Smartphone pinky (degetul mic de la smartphone) este un termen popularizat pentru a descrie deformarea sau durerea de la nivelul degetului mic și a mâinii, cauzate de modul în care mulți oameni își țin telefonul.
Cauza principală este ținerea telefonului cu o mână pentru perioade lungi de timp, sprijinind greutatea dispozitivului pe degetul mic.
Ca și simptome putem resimți durere, disconfort sau chiar o mică deformare a degetului mic. În unele cazuri, poate apărea o adâncitură pe partea de jos a degetului mic, acolo unde telefonul apasă cel mai mult.
Dacă nu este corectată, această problemă poate duce la dureri cronice și dificultăți în utilizarea mâinii afectate.
Texting Thumb
Texting thumb (degetul de la tastare) se referă la durerea și inflamația de la nivelul degetului mare, cauzate de utilizarea repetitivă a acestuia pentru tastare pe ecranele tactile ale smartphone-urilor.
Cauza principală o reprezintă mișcările repetitive și rapide ale degetului mare în timpul tastării mesajelor text, email-urilor sau utilizării aplicațiilor.
Durere la nivelul degetului mare, articulațiilor și a mâinii. Poate apărea rigiditate, dificultate în mișcare și, în cazuri severe, tendinită sau sindrom de tunel carpian.
Dacă nu se iau măsuri pentru a reduce utilizarea repetitivă, acest lucru poate duce la probleme musculo-scheletice cronice și necesitatea intervențiilor medicale sau chirurgicale.
Alte probleme cu care te poți confrunta
Anxietate și depresie: Studiile arată o corelație între utilizarea excesivă a rețelelor sociale și nivelurile crescute de anxietate și depresie, în special în rândul tinerilor.
Dependență de telefon: Unii oameni dezvoltă o dependență de telefon, manifestată prin nevoia constantă de a verifica dispozitivul și prin simptome de sevraj atunci când acesta nu este accesibil.
Insomnie și probleme de somn: Expunerea la lumina albastră emisă de ecrane înainte de culcare poate interfera cu producția de melatonină, hormonul care reglează somnul, ceea ce duce la dificultăți de adormire și somn de calitate inferioară.
Pierderea auzului: Utilizarea frecventă a căștilor la volume mari poate duce la pierderea treptată a auzului.
Radiatii electromagnetice: Deși cercetările sunt încă în desfășurare, există îngrijorări legate de expunerea pe termen lung la radiațiile electromagnetice emise de telefoanele mobile și potențialele riscuri pentru sănătate, inclusiv un risc crescut de cancer.