Efectele benefice ale înotului asupra sănătăţii
Publicat pe 26.06.2018 la 17:14 Actualizat pe 26.06.2018 la 17:16
Pentru o dezvoltare armonioasă, copiii au nevoie încă de la vârste fragede să facă sport. Participarea la cursuri inot poate fi una dintre opțiunile de luat in seama, tot mai mulți părinți îndreptandu-le pașii copiilor către bazinele de înot. Multiple studii de specialitate arata ca inotul este una dintre activitatile care stimuleaza dezvoltarea fizica armonioasa a copiilor, avand numeroase implicatii pozitive pentru sanatate.
Inotul este un sport atat de benefic pentru sanatate deoarece este un exercitiu fizic prin practicarea caruia se stimuleaza musculatura intregului organism, fara a se pune presiune pe articulatii. Din acest motiv este un sport preferat de multi adulti, cunoscut fiind faptul ca, la varste inaintate, durerile de articulatii devin tot mai frecvente. Faptul ca inotul nu pune presiune pe articulatii, il face sa fie si preferatul copiilor despre care se stie ca au incheieturile mai fragile si mult mai vulnerabile.
Inotul poate fi practicat de oricine, indiferent de varsta, printre alte beneficii aduse sanatatii putand enumera si faptul ca favorizeaza oxigenarea creierului si stimuleaza activitatea cardiaca, creste flexibilitatea masei musculare si ajuta la refacerea rapida a leziunilor capatate in urma unor interventii chirurgicale a unor accidente. Unii spun ca inotul este forma ideala de kinetoterapie.
Daca aveti probleme cu kilogramele in exces, sfatul specialistilor este sa va inscrieti la cursuri de inot, acest exercitiu fizic fiind o modalitate ideala prin care puteti arde calorii. Tocmai de aceea, copiii care au tendinte spre supraponderabilitate sunt sfatuiti sa participe la astfel de sedinte. Pentru copii, mai ales, inotul poate fi o combinatie dintre o activitate distractiva si una care este extrem de benefica pentru dezvoltarea lor fizica.
De asemenea, studiile arata ca copiii care sufera de astm si practica inotul au crize mult mai rare si la o intensitate mult mai mica. Aceste imbunatatiri vin ca urmare a faptului ca inotul imbunatateste respiratia si mareste capacitatea toracica.
Pe scurt, trebuie sa retinem ca inotul ii invaţă pe copii să-şi fixeze ţinte pe care să le atingă, le îmbunătăţeşte încrederea în sine, ii ajută să supravieţuiască în cazul în care se confruntă cu riscul de înec. De asemenea, acesta poate fi transformat dintr-o formă de divertisment într-un sport de performanţă, reprezentand formula ideală pentru scăderea în greutate. Înotul este relaxant muscular şi psihic ideal fiind un sport care sculptează corpul . Printre multele beneficii aduse sanatatii, trebuie sa retinem ca imbunătăţeşte ritmul cardiac şi respiraţia, creşte imunitatea şi rezistenţa la efort.
Dacă, cândva, copiii erau atrași permanent de joc și mișcare în compania altora ca ei, vremurile moderne au impus noi modalitati prin care cei mici ajung să își umple timpul liber. Telefonul inteligent, tableta sau calculatorul sunt dispozitive care îi țin pe mici captivi intr-o realitate virtuala iar ieșirea în natura ajunge sa fie o opțiune din ce in ce mai puțin luată în seamă.
Părinții își dau seama că prezentul și viitorul sunt doua etape care nu mai au nimic in comun cu ceea ce se întâmpla odată și, astfel, iau in calcul ca dezvoltarea fizica a micuților lor sa fie făcută pe alte căi. Odinioară, meciurile de fotbal din fata blocului sau de pe maidan ii întăreau pe copii din punct de vedere fizic, oferindu-le șansa unei dezvoltări armonioase și sănătoase. Din păcate, acele vremuri au apus iar astăzi vedem tor mai rar copii care să facă sport in fața blocului sau prin multe alte locuri.
Aceștia sunt atrași în principal de jocurile de calculator și de rețelele sociale, copii petrecandu-si tot mai mult timp închiși în casă. Acesta nu este un mod de viață sănătos pentru un copil care trebuie să facă mișcare în primul rând, pentru a își tonifia organismul și a îl așeza pe poziții puternice . Totul pentru a beneficia de un real avantaj in lupta existențiala ce va veni.