Hrișcă sau ovăz? Ce să alegi? Ce este mai sănătos? Analiza completă a celor două produse
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 05.01.2025 la 12:38
Actualizat pe 05.01.2025 la 12:38
Hrișca și ovăzul sunt vedetele micului dejun. Ambele au o mulțime de beneficii pentru sănătate, însă nu sunt deloc identice.
- Hrișca și ovăzul sunt vedetele micului dejun
- Ce să alegi?
- Ce este mai sănătos?
Hrișca, în ciuda numelui său, este o rudă a rubarbei. Surpriză! Nici măcar nu este un grâu adevărat. Ovăzul? Este un aliment de bază pe care cu sigurnață toată lumea l-a încercat și l-a servit la micul dejun cu fructe sau alte garnituri.
Hrișcă sau ovăz? Ce să alegi? Ce este mai sănătos?
Hrișca este un tip de cereale pe care oamenii l-au consumat încă de la începutul societăților agricole. Este cultivată inițial în sud-estul Asiei, în principal în China. Hrișca are diverse utilizări în lumea culinară. Poate înlocui alimentele cu carbohidrați de umplutură care sunt de obicei asociate cu mâncărurile principale, cum ar fi orezul.
Ovăzul este un alt tip de boabe de cereale. Are o origine diferită de hrișcă; ovăzul a fost recoltat pentru prima dată în semiluna fertilă, care în prezent se găsește în regiunea Orientului Mijlociu.
Hrișca este folosită în mod obișnuit în locul orezului în bucătăria de zi cu zi. Acestea sunt asociate cu diferite tipuri de proteine. Ovăzul este consumat ca o masă pentru micul dejun. Sunt de obicei asociate cu fructe și diferite garnituri.
Făina de hrișcă și de ovăz sunt utilizate în mod obișnuit în locul făinii de grâu. Persoanele care suferă de boala celiacă pot consuma făină de hrișcă și de ovăz, deoarece acestea nu conțin gluten.
Ovăzul și hrișca sunt ambele bogate în fibre. S-a demonstrat că fibrele dietetice reduc riscul de GERD, ulcer duodenal, diverticulită, hemoroizi și cancer de colon, ameliorând totodată simptomele constipației cronice. Ovăzul este una dintre principalele surse de beta-glucani, o fibră alimentară care afectează în mod benefic microbiota intestinală, ducând la funcționarea normală a intestinului și la scăderea inflamației și a riscului de cancer de colon.
Consumul de hrișcă s-a dovedit a reduce nivelurile serice de glucoză și vârfurile de insulină, reducând riscul apariției diabetului de tip 2. Ovăzul este o sursă excelentă de nutriție, deoarece conține un tip de fibre solubile numite beta-glucani, despre care se știe că reduc nivelul colesterolului LDL („rău”), scrie foodstruct.com.
Ovăzul și hrișca în diete și pierdere în greutate
Dieta keto
Hrișca este un aliment cu indice glicemic scăzut; cu toate acestea, este bogată în carbohidrați; astfel, nu poate fi consumată într-o dietă keto. În mod similar, fulgii de ovăz nu pot fi consumați în cadrul unei diete keto.
Dieta vegană
Hrișca și fulgii de ovăz pot fi consumați într-o dietă vegană deoarece sunt pe bază de plante. În plus, fulgii de ovăz și laptele de hrișcă sunt disponibile ca o alternativă la laptele lactat. Acestea nu conțin lactoză, putând fi consumate și de persoanele intolerante la lactoză, mai notează sursa anterior menționată.
Citește și: De ce e bine să bei ceai de ovaz. Puțini știu ce beneficii uimitoare are